Robinson 2023
Amanda blev ett offer av "social spelet". - Foto: Skärmbild/TV4

När ska Robinson-Pernilla inse att "sociala spelet" bara är en täckmantel för att vara elak?

"Är inte utfrysning och mobbning problematiskt eller är det en del av “sociala spelet” som deltagare bara ska acceptera?", skriver Nyheter24:s Emily Ehn.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter veckans avsnitt av Robinson 2023 reagerade tittarna på hur Pernilla Block betedde sig mot Amanda Eliasson. Tittarna har däremot ifrågasatt Pernilla sedan säsongens start, på grund av hur hon har pratat om olika deltagare, men situationen kring Pernilla blir intressant. 

Vad är okej och vad är inte okej när det gäller tv? Vad är okej när “sociala spelet” är ett begrepp som alla ska acceptera?

Pernilla har bjudit på en show under Robinson 2023. Bildkälla: TV4

Under Robinson 2023 uppenbarades det att Peter Andersson, 60, fick lämna på grund av att han var rasistisk mot Christina Onuora. Detta var inget som TV4 gick ut med utan det kom fram i efterhand av deltagarna. Att TV4 agerade snabbt vid detta tillfälle är en självklarhet men samtidigt gör det att man börjar undra, vad är bra tv och vad är rent ut sagt fel?

Tro mig, jag gillar reality och det är den typen av tv jag tittar på mest, men att skilja på rätt och fel börjar bli ett uppenbart problem. 

Är inte utfrysning och mobbning problematiskt eller är det en del av “sociala spelet” som deltagare bara ska acceptera? 

Under inslaget när Lag-Syd skickade ut Amanda sved det till. 

Vad kan Amanda gjort som var så fel? Hur är det möjligt att alla hatar henne? Varför har vi aldrig fått ta del av när Amanda faktiskt har betett sig fel utan enbart när hon har presterat bra i tävlingar och bjudit på ett glatt humör? 

Frågorna blev fler och inga svar fick tittarna, utan återigen fick vi i tv-sofforna ta del av hur alla deltagarna pratar skit om henne i synk utan någon uppenbar anledning. 

Amandas humör har påverkats av hur hon har behandlats. Bildkälla: TV4

En liknande situation uppstod under säsong tio med deltagaren Joel Häggblom. Han blev utstött av gruppen och fick kämpa för att folk ens skulle vilja prata med honom av anledningen att han var dålig i tävlingar. 

När Pernilla sa ifrån till Amanda under onsdagens avsnitt blev det som en flashback till situationen med Joel. 

Hon var inte välkommen in i samtalet. Punkt. 

Joel Häggblom som var en av deltagarna under säsong tio av Robinson. Bildkälla: TV4

Pernillas beteende är säkert för många “bra tv” och jag kan till viss del hålla med. Situationerna har absolut fått mig att bli mer investerad och engagerad i programmet. Vi har en tydlig protagonist och antagonist, vilket bjuder in till den perfekta sagoberättelsen. 

Men nu är denna berättelse inte på låtsas, vi pratar om verkligheten där det “sociala spelet” blir en tröttsam ursäkt till att vara elak. 

Pernilla har under flera tillfällen i Robinson 2023 uttryck sig olämpligt om olika deltagare. Bildkälla: TV4

Sedan 1997 har TV4 sänt Robinson och bjudit svenska folket på den allra första svenska realityserien och har utmanat de sociala koderna. Det är inte första gången olämpligt innehåll har förekommit på svensk tv och jag säger inte att detta är något nytt. 

Frågan jag ställer är, när ska deltagarna sluta använda begreppet “sociala spelet” för att få mobbas?

Senaste nytt

Richards tolkar Lou Reed på hyllningsalbum

Favoriter med blandade känslor

2 timmar sedan
Blir det en skånsk dragdrottning, norska tvillingar eller norrländsk gospel i finalen i Friends Arena? I kväll avgörs sista deltävlingen i Melodifestivalen.

Så ofta nämner Bianca Ingrosso Caia – utan att märka det som reklam

3 timmar sedan
Influencers är dåliga på att reklammärka sina kommersiella inlägg i sociala medier, visar en ny EU-granskning. Syns samma tendenser på Bianca Ingrossos Youtube, och i utsträckningen hon pratar om Caia Cosmetics utan att märka det som reklam? Vi lät AI undersöka saken – det här kom vi fram till.

Designern och modeikonen Iris Apfel är död

idag 06:18
Den excentriska textilexperten, designern och modeikonen Iris Apfel är död.

Nobelpristippad författare stämplas som "agent"

igår 21:14
Den ryska exilförfattaren Ljudmila Ulitskaja stämplas som "utländsk agent". Som skäl anger Rysslands justitiedepartement att Ulitskaja har motsatt sig kriget i Ukraina och propagerat för hbtq-relationer.

Springsteen släpper nytt samlingsalbum

igår 18:06
Amerikanen som var "född att springa" sammanfattar sin 50 år långa succékarriär genom samlingsalbumet "Best of Bruce Springsteen" som släpps 19 april, skriver Sony Music i ett pressmeddelande.