- Foto: Nyheter24

"Taxiresan från helvetet"

KRÖNIKA. Farzad Nouri om resan hem från krogen han helst vill glömma.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Farzad

Komikern Farzad Nouri skriver krönikor varje vecka.

Besök hans blogg här.

Och besök hans twitter här.

Aldrig har jag känt mig så blåst. Jag minns det väl, trots att jag var onykter. Det var en magisk resa jag var med om.

Jag staplade runt där på gatan och försökte vifta till mig en taxi. Jag avvisade ett par taxibilar som inte hade några riktiga loggor och märken, det var vanliga bilar med lampa på taket, det kändes inte proffsigt. Efter en stund glider en taxibil med ett ”Taxi Stockholm”-tryck på backdörren fram. Ja, den har i alla fall en logga, den måste vara pålitlig, tänkte jag.

I samma sekund som jag öppnar dörren för att sätta mig känner jag en smäll i ansiktet, det är stanken av fötter som ruttnat som ger mig en örfil. En svettstank som gjorde att det sved i mina ögon. Jag skulle när som helst bli tvungen att plocka ur linserna. Ibland ser man på TV att de gör tester där någon springer på ett löpband och så är det slangar kopplade till olika delar av kroppen som fångar upp svetten i en liten glastub för att se hur mycket man svettas beroende på vilken typ av träning det är. Det kändes som att sätta sig i en sån glastub. En svettub.

Vällingby, sa jag, och försökte att andas med munnen. Men jag kunde ändå känna smaken av svetten. Som att jag drack innehållet i den där glastuben. Jag försökte koncentrera mig på annat. Började pilla på mobilen, SMS:ade med vänner och spelade Wordfeud.

Vi åkte men det kändes inte som att vi kom någonstans. I den här bilen vill jag bo när jag blir gammal, tänkte jag, fem minuter kändes som ett år. Jag kollade upp igen och såg att vi inte kommit längre än till Fridhemsplan. Jag tittade på taxametern och såg att den inte tickar, den rullar. Det var som att någon snabbspolade en vanlig taxameter. Jag försökte samtala med chauffören och smidigt pika att det tydligen är väldigt dyrt. Men jag fick ingen reaktion.

Det gick, bit för bit, i slow-motion, upp för mig att jag blev lurad.

Jag såg taxametern, kollade sen mot fönstret där jag såg loggan och en tarifftabell, ”Taxi nåntingnåntingStockholm”, det här var inte Taxi Stockholm, som jag först trodde att det var. Det var Taxi lurendrejeri. Jag tog en titt på mig själv ”utifrån” och insåg att jag var på väg att bli lurad. Jag såg ut som en lurad person, som en person som ”tänkt på ett nummer” som trollkarlen precis prickat rätt. Jag var det perfekta offret för chauffören. Full, frusen, ouppmärksam och desperat efter en bil med en logga.
Det enda som fattades på herren som lurade mig var en hatt och en examen från Hogwarts. I Vällingby kanske jag skulle kliva ur bilen och bli mottagen av Hagrid.

Jag betalade 900 kr för en resa som normalt kostar 300-400 kr. Jag betalade med glädje. Det kändes ju inte som att jag betalade för resan, det kändes som att jag betalade borgen för att bli frisläppt från stanken.

Taxiresan från helvetet. Men vilken magisk resa ändå.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

2 timmar sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.