Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

Giertz: "Jag är faktiskt bättre än du"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz om ålderdiskrimineringen i Sverige. ”Vi svenskar verkar tro att det på 18-årsdagen sker en magisk förändring där rationalitet och sunt förnuft helt plötsligt sluter sig likt ett skal kring en individ”, skriver han.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

När Brunchrapporten i P3 tittade in i spåkulan för 2011 var deras expertpanel enad: Kidsen kommer att slå igenom under 2011. Tillsammans med Romeo Beckham och Chloé Schuterman var jag ett av de barn man skulle hålla koll på under året. Man kan väl säga att det gick bättre för vissa än för andra. Milt sagt.

Men 2011 har inte riktigt varit barnens år. Än i dag lever vi i ett samhälle där visdomständer och gråa hår värderas högre än nya idéer och kreativ energi.

Varför värderas de inte lika?

Varför kan vi inte dra nytta av varandra? Måste det finnas detta ständiga förakt för personer i en annan ålder? Från flera av mina vänner finns en respektlös syn på äldre. Inte bara äldre som i ”pensionerad-för-länge-sedan”-åldern. Snarare alla som på något sätt visar tecken på att inte tillhöra samma generation som oss.

För att inte tala om den fullständiga ignorans som vuxna visar barn och ungdomar i dag. Det är ett skämt att 36 % av Sveriges befolkning* dagligen får ta skit från personer som med sin livserfarenhet försöker visa sig överlägsna.

Ta Chloé Schuterman till exempel. När hon som 12-åring startade sin blogg fanns det ett så vidrigt förakt mot hennes familj, men kanske främst mot henne, för att hon - innan hon ens blivit tonåring - vågade sticka ut näsan i det annars så indoktrinerade mediesverige.

Vi är åldersnojans heliga land. Vi svenskar verkar tro att det på 18-årsdagen sker en magisk förändring där rationalitet och sunt förnuft helt plötsligt sluter sig likt ett skal kring en individ.

Finns det forskning på detta? Finns det någonting som säger att personer som är äldre än 18 år är mer lämpade att påverka sin egen vardag? Finns det någonting som kan försvara att en hel generation totalt utelämnas från alla politiska beslut?

Nej, just det. Och ändå är det närmsta vi kommer den politiska makten genom enkätundersökningar som sällan, eller aldrig, omsätts i reellt påverkansarbete.

I min förra skola höll jag i egenskap av elev ett föredrag på ett föräldramöte. För att förklara hur ny pedagogik hjälper elever att nå nya höjder klämde jag vid något tillfälle ur mig att ”jag är mer framgångsrik än vad flera av er någonsin kommer att vara”.

Tystnaden.

Jag såg hur min mamma tog sig för pannan och tittade ner i golvet. Hur min mentor skruvade på sig lite obekvämt. I ögonvrån såg jag hur min klasskamrat skrattade ihjäl sig - efter pinsamheten som just spred sig som en löpeld genom rummet.

Men jag skämdes inte. Vad skulle jag skämmas över? Att jag som 15-åring kunde stoltsera med ett kontaktnät som de där föräldrarna inte ens skulle komma i närheten av? Att jag hade en månadslön långt över genomsnittet för min åldersgrupp? Att jag stod med föreläsningar inbokade för flera månader framöver? Att jag byggt upp startbanan till en strålande karriär utan hjälp från vuxenvärldens föråldrade vision?

Att det ska vara så jävla svårt att fatta att jag, Chloé Schuterman och Romeo Beckham faktiskt är bättre än dig. Trots att du är 43 år gammal.

*36% av Sveriges befolkning är under 30 år enligt SCB. Siffror från 2010.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!