Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

"Samma sak varenda jävla år"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz om julen - och hur släktträffar är en låt på repeat.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

Ännu ett julfirande går till ända. Mellandagsrean (som egentligen inte är någon rea) är igång. Nyårslöftena har börjat skrivas. Och släkten har åkt hem.

Det är någonting med släktmiddagar och familjemiddagar som fascinerar mig något oerhört. Det är samma snack. Hela tiden. Varenda. Jävla. År.

Mamma tar upp gången då jag, under en semester i Malaysia, beställde in hummer för 300 kronor. Samma belopp som övriga fyra familjemedlemmar åt för - tillsammans.

Alla skrattar. Jag påpekar traditionsenligt att det ju var ett misstag och pappa skrockar: "Jo, men det är kul ändå!".

Jag utbrister att jag är trött, och föreslår skämtsamt att vi ju kan vänta med paketöppning till annandagen i stället.

Släkten nickar och fnissar. Min bror förklarar att vi kan strunta i julfirandet som helhet i stället. Vi skrattar allihopa.

Farfar, gammal präst, och jag har ett samtal om tro och vi båda ler när vi inser att vi verkligen inte tycker samma sak. Inte i år heller. Tänka sig.

Hade samma procedur utspelat sig bland vänner och kollegor hade vi nog alla tvingats in på mentalsjukhus. Det finns inte ett enda socialt sammanhang i vår kultur där det är accepterat att ha ett samtalsmönster på repeat med ettårs-intervaller.

Men bland släkt och familj är det okej.

Kanske är det också det som är charmen. Det som får oss att varje år längta till den här högtiden. Vi slipper överraskningar och stelt kallprat. En gång varje år tillåts vi vara förutsägbara och faktiskt helt väntade.

Sju dagar senare är allting ändå som vanligt igen. Vi klär på oss finskjortan och fixar till smajlet för att sedan ge oss ut i nyårsnatten och vara totalt fabricerad. Allt för att göra andra lyckliga av en bild som de själva vet är deras egen vision om en utopisk värld som aldrig kommer att upplevas.

/
Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

idag 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

idag 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

idag 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

idag 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.

Så friade Nisse Hallberg till Emelie Uggla: "Kommer inte ihåg någonting"

idag 14:53
Nisse Hallberg är en svensk komiker och poddprofil. Men hur mycket vet du egentligen om stand up-stjärnan? Nyheter24 reder ut de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Hallberg.