Farzad Nouri.
Farzad Nouri. - Foto: Nyheter24

"Känner du dig svensk?"

KRÖNIKA. Farzad Nouri om vardagsrasismen som tar honom tillbaka i tiden.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Farzad

Komikern Farzad Nouri skriver krönikor varje vecka.

Besök hans blogg här.

Och besök hans twitter här.

Häromdagen bestämde jag mig för att köpa en bukett blommor till tjejen jag träffar. På väg mot blomståndet tänkte jag att blommor som produkt måste vara den största blåsningen sedan vatten på flaska. Blommor är dyra och de dör snabbt, men eftersom hon gillar blommor och det är till henne jag köper dem kvittar min tråkiga syn på saken.

Jag klev in i tältet på torget och frågade om jag kunde betala med kort. Varpå mannen som jobbade där svarade:
 ”Inte om du är invandrare”, han log och fortsatte: ”Då får man blommor billigare".

Jag snappade snabbt upp jargongen. Han ville skoja. Om man kan skoja om att man är rasist då är man inte rasist, tänkte han väl. Jag svarade att det alltid är lite härligt med fördomar och så log jag tillbaka. Men det blev någon miss där, tror jag. Han tog en risk.

Hans skämt kunde likväl inte nått fram. Det gjorde honom osäker. Han ville kanske helgardera sig så istället började han berätta om att han tidigare under dagen haft en kund som var medlem i VAM.

– Menar du Vitt Ariskt Motstånd, frågade jag förvånat.

– Ja, jag bad honom dra åt helvete, här fick han inte köpa några blommor.

– Jaha, finns VAM ens kvar? Jag trodde de gick klädda i kostym och kallade sig Sverigedemokrater nu för tiden.

– Äh, de kan också dra åt helvete.

– Men sa killen som kom in här att han var från VAM?

– Mmm.

Jag fick snabbt känslan av att han bara hade hittat på den där historien för att skapa en ”jag är på din sida”-känsla. Jag förstod vad han höll på med. Jag menar, vad är oddsen att någon från VAM kommer in till blomtältet och berättar om det, en torsdag i Vällingby? Kanske är det mer troligt än vad jag tror. Men det kändes som att han överkompenserade för att jag inte skulle ta första skämtet fel.

Vi skämtade lite om det där sen och så köpte jag mina blommor och började gå hemåt. Jag fick blommorna lite billigare, just för att han gillade ”såna som jag”.
Han menade väl med sitt skämt, men jag kunde inte släppa en tanke. Hela scenariot påminde mig om när jag var yngre och åt middag hos min dåvarande flickvän. Hennes pappa frågade mig då:

– Känner du dig svensk?

Det enda jag tänkte då var:

– Ja, ända fram tills att du frågade mig om jag känner mig svensk.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

2 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

2 timmar sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

2 timmar sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

idag 06:00
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.