Måndag 19 Apr
Stockholm

Giertz: SVT kräver att du är vuxen - och gay

Elias Giertz.
Elias Giertz. Foto: Bingo Rimér

KRÖNIKA. Nyheter24:s Elias Giertz nekades - tillsammans med en heterosexuell musikbloggare - tillträde till Melodifestivalen som journalist. "Ett regelverk som diskriminerar både på grund av ålder och sexualitet", menar han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SVT svarar

SVT menar nu att man ska se över sina gränser och om man behöver göra de mer strikta gällande bloggare. Läs artikeln här.

SVT upphör aldrig att förvåna. I helgen fick jag mejl från deras kommunikationsavdelning. Där meddelades det att min ansökan om att på plats få bevaka Melodifestivalen i Stockholm dragits tillbaka.

Jag ska ta det från början. Ni förstår, det är en ganska omfattande process att få komma in på Melodifestivalen. Därför har de en rigorös ansökningsprocess som Nyheter24 gått igenom. Samtliga ansökningar godkändes också. I mitt bekräftelsemejl instruerades jag också att jag, för att hämta ut min pressbadge, var tvungen att visa upp presslegitimation eller intyg från arbetsgivare.

Men någonstans gick det fel i den här mycket omfattande processen. På söndagen fick Nyheter24:s redaktion nämligen ett mejl från Anna Wilborg, pressansvarig för Melodifestivalen 2012.

"Jag är hemskt ledsen men vi kan inte släppa in honom som ackrediterad press. Vi har en strikt 18-års gräns för arbetande press. Det är en säkerhetsfråga", skriver hon bland annat.

Trots att jag alltså kan visa såväl arbetsgivarintyg som presslegitimation, som är det minsta de kräver från alla andra journalister, är jag inte välkommen till Melodifestivalen. Ett års erfarenhet av arbetet? ÄSCH! Jag är ju inte 18 år.

På samma konstiga sätt nekade man Camilla Gervide, som driver Sveriges största musikblogg med 80 000 unika besökare i veckan, tillträde till arenorna. Anledningen? Enligt SVT för att man av tradition bara släpper in gaybloggare.

Det kravet är kränkande mot alla. Oavsett sexualitet. Som att din sexualitet bestämmer om du är kompetent nog att rapportera från Melodifestivalen?

Är det på riktigt så här statlig teve ska fungera? Att de lägger sig i på vilka grunder man rekryteras av en uppdragsgivare? Att de lägger sig i vilken sexualitet man har? Att de lägger sig i hur kompetent man är för uppdraget?

Jag ställer mig tre frågor.

1) För att delta i Melodifestivalen ska du vara minst 16 år. För att få sitta i publiken ska du vara minst 13 år. För att få rapportera vad 16- och 13-åringarna gör - måste du vara 18 år?!

2) Vad är det för säkerhetsfråga som SVT hänvisar till? För min egen säkerhet, eller för deras? Jag lovar i alla fall att jag är mer fredlig än vad galna Ulrik Munther-fans som vill träffa sin idol är. På riktigt. Men skicka med en livvakt då, om det behövs.

3) Hur ser rutinerna på SVT ut egentligen? Man kräver en fullständig ansökan från varje redaktion. De granskar den, godkänner - för att sedan dra tillbaka den. Vad var poängen med att titta på ansökan från början?

Det känns som att SVT desperat försöker lägga ihop sitt pussel, där de så gärna önskar total kontroll över hela mediasverige. Där den statliga televisionen också är förstahandsvalet för alla - journalister som tittare. Pusslet där kommunikationsavdelningen kan domdera på sina höga hästar och peka finger åt redaktioner som tar in unga talanger. Och åt bloggare som inte är homosexuella.

Bra jobbat, SVT. Vilken fantastiskt modernt regelverk du utformat. Ett regelverk som diskriminerar både på grund av ålder och sexualitet. Kan inte vara lätt att åstadkomma det i samma runda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela