Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Går inte ens att komma undan idioterna på nätet"

- 07/04/2012, 10:58 -
Farzad Nouri.

Farzad Nouri.

Nyheter24

KRÖNIKA. Farzad Nouri om nackdelarna med internets anonyma idioter.

Har det någonsin hänt att någon idrottare dopat sig och kommit undan? Jag menar, varför gör de det om och om igen. Tror de verkligen att ”den här gången så kommer ingen märka det”? Jag och min vän resonerar fram och tillbaka. Det kanske mest är så att jag resonerar och han pillar på sin mobil, suckar lite vid de rätta tillfällena och fyller i med ”folk är dumma i huvudet”. "Ja, jag antar det”, fortsätter jag och gör en ansats till att ta upp min mobil. Min kompis flyger upp ur soffan, som att han precis blivit väckt med en hink iskallt vatten över huvudet. Något händer med hans ögon. Jag ryggar tillbaka. Han lägger handen på mitt knä och tittar djupt i mina ögon. Ska han fria eller hota mig till livet, hinner jag tänka. ”Lyssna på mig nu, Farzad. Folk är dumma i huvudet! Allt från idrottsstjärnorna till publiken under ett idrottsevenemang. Jag var på en fotbollsmatch häromdagen. Har du sett hur folk beter sig? HAR DU SETT!?”

Vad är det för tal han håller, lite läskigt, vart vill han komma med det här? Jag instämde med ett klassiskt ”mmm”. ”Bra”, fortsatte han, ”det är därför jag inte går ut lika ofta. Ju fler människor jag träffar desto mer oroad blir jag. Jag nöjer mig med att sitta vid datorn. Där är jag i fred”.

Jag försöker ”Ja, först var det mail, sen SMS, MSN, Lunarstorm, Facebook, Twitter och nu Instagram. Skönt för dig, snart behöver du inte träffa folk överhuvudtaget”. Han log mot mig nöjt. Det var som att han friat och jag just svarat ”ja, älskling, klart jag vill”. Vi satt där tysta ett tag i min soffa och pillade på våra mobiler. Vi båda gick in på Twitter och läste under hashtagen #Svpol.

Det går fem minuter innan min kompis igen säger ”folk är dumma i huvudet, inte ens på nätet kommer jag undan. Kolla den här killen”, och så pekar har på sin skärm. Någon kille har skrivit en vidrig tweet om homosexuella. Det går inte att komma undan idiotin, i synnerhet inte på nätet. Innan internet fanns i våra liv hade jag inte lika skeptisk syn på människor, ”idioterna” var undantagen då. Jag vill fortfarande tro att det är så, men det är svårare att syna folk som är anonyma på nätet. Tyvärr är det de som gör mest väsen av sig, precis som under en fotbollsmatch.