Fredag 18 Jun
Stockholm

"Du är vad du tittar på"

Miranda Karlsson tipsar och tycker till om teve.
Miranda Karlsson tipsar och tycker till om teve. Foto:

KRÖNIKA. Nyheter24:s Miranda Karlsson tipsar om tevehösten och undrar varför vi identifierar oss så mycket med vad vi kollar på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Det här följer jag nu och i höst

"Hart of Dixie" 

"Grey´s Anatomy"

"Lily Hammer"

"Gordon Hotel Hell" 

"Scandal" 

"Criminal Minds"

"Ung och bortskämd"

"Ghost Whisperer" 

"Lyxfällan"

Serier definierar dig

Jag är i hemlighet en rätt skadeglad typ som älskar att frossa i serier där människor gör bort sig på olika sätt. Jag kan sitta själv i soffan och rasa över vad någon säger. Jag kan rodna eller bara sitta och gapa när jag ser "Våra pinsamma kroppar". Samtidigt vill jag gärna se på något spännande och meningsfullt.

Det har idag blivit en slags identitetsbyggnad kring vilka program man säger att man tittar på. "Aha du är en sån, en sån som tror att du kan komma in på läkarlinjen för att du kollat på 'Grey´s Anatomy'". Eller "han är en sån kille som bara följer 'Big Brother'". Kanske finns det en sanning i det ändå. För vad är oddsen att en trogen följare till "Ensam mamma söker" och "Färjan" också troget tittar på "Mitt i naturen"? Kanske inte stora, men inte omöjliga. Men visst, serier säger mycket om en person och faktiskt också den värld vi lever i. Marknaden styrs av utbud och efterfrågan. Allt från campare som är nöjda med det enkla här i livet, till flådiga tanter som lever så bekymmerslöst att de måste skapa intriger för att ha något att göra. Söta pensionärer som antigen jävlas med ungdomar eller festar loss på 'Playa del Sol' är ju helt fantastiskt! Jag måste erkänna i all pinsamhet att dessa program faktiskt är oerhört underhållande. Kanske inte mina favoriter som jag-bänkar-mig-i-soffan-och-aldrig-missar-program, men väldigt bra ändå. Och varför skulle de inte vara det? Måste teve vara sofistikerat? Varför blir det som något slags intelligenstest när man berättar vilka serier man följer?

Och vi älskar serier med människor som sticker ut, blodiga mordserier och intriger i kubik. Arga kockar och snickare, sexuella avvikelser och andra egenheter följs med nerdragna persienner. Det kommer inte som en chock för mig att höstens premiärer är fyllt med just detta.

Höstens härligheter

Jag tror att trenden kommer fortsätta, men jag tror att studioprogram går utför. Möjligtvis inte "Breaking News" med Philip och Fredrik, som för övrigt också ska leda "Kristallgalan". Men de är en klass för sig. Populära gamla godingar kommer också tillbaka, för ingen har väl missat att fortsättningen på Dallas kommer i höst? Andra snackisar är "Ung och bortskämd" som ryktas vara värre än någonsin. Sen finns det självklart lite nyheter också. En av mina absoluta favoriter just nu är "Lilyhammer". Jag skrattade högt när pilotavsnittet visades igår (måndag) när den före detta gangsterbossen måste gå till arbetsförmedlingen och försöker muta tjänstemannen. Missade du denna underbart sarkastiska serie måste du spana in den på SVT play. 

Tevehösten bjuder på egensinniga människor som till varje pris vill leva så snålt som möjligt i "Gratis är gott", kåtbockar i "Fråga Olle", smarta agenter som löser mord i "CSI", liv som inte riktigt blev som man tänkt sig i "Bunheads" och vampyrer möter Desperate Housewives i "The gates". Det ser minst sagt lovande ut.

TV
Kommentera
Kopiera länk
Dela