- Foto: Emma Malmlöf

Generation utbränd - dags att lyssna på kroppen i tid!

Kolumn. Nyheter24:s nöjeschef Mimmi Lexander om pressen på att alltid prestera och hur svårt det är att säga nej.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Härtat slår fortare, andningen är sådär kort och högt högt upp i bröstet, axlarna uppdragna och enkonstant kramp i magen. Du är inte hungrig, för när du äter mårdu illa. Du vill egentligen bara sova, fast så fort huvudet slåremot kudden, alldeles för sent som vanligt, så snurrar tankarna såfort att det är omöjligt att koppla av. 

Du pressar ihop ögonen ännu hårdarei hopp om att du ska somna lite fortare, men när, eller om, du välsomnar, så sover du så lätt att du när som helst skulle kunnaöppna ögonen och vara klarvaken. Och så plötsligt ringer klockan– det kan omöjligt vara alarmet, klockan är ju typ 03.00 max? -och du undrar om du sovit över huvud taget. Men det är morgon ochdags att stressa iväg igen, lite för sent, utanfrukost, med alldeles för mycket i huvudet.

Kroppen skrikeratt du gör allt fel. Men varför är det så svårt att bryta ett så uppenbart ohälsosamt mönster?

Jag var på Hälsomässan förra året och hamnade i nån slags monter där man kunde mäta andning och puls med en massa olika läskiga ekg-grejer och rör attblåsa i. De tittade på mig som att jag inte borde vara vid liv. Minvilopuls gick bananas och andningen skulle enligt bästa möjligayogalära vara fyra andetag per minut. Jag andades typ fyra andetagper sekund.

Året innan åkte jag akut till sjukhus i Milanomed ett hjärta som spårade och läkare som skrek på italienska.Efter många undersökningstimmar konstaterades att jag inte var detminsta sjuk. Egentligen. Jag jobbade 60 timmar i veckan, pluggade på kvällarna,tränade fem gånger i veckan, rökte, snusade, drack alldeles förmycket, sov ingenting, åt ingenting och försökte ha ett socialtliv med tillställningar och event och vara trevlig och tillgängligoch alltid prestera.

“Du har inget medfött hjärtfel. Duhar orsakat det här själv. Det är dags att inse att det inte ärvärt det längre”, sa läkaren innan jag skrevs ut.

IVeckoRevyns nya nummer finns en artikel om Generation Utbränd. Däruppmärksammas att ny forskning visar att stress ökat kraftigt blandunga kvinnor. “Kraven har ökat på alla i samhället, inte minstpå ungdomar. Men det verkar som om kraven på tjejer är högre. Härfinns krav på utseende, populäritet och attraktivitet – plus attman ska prestera i skolan”, säger Torbjörn Åkerstedt,stressforkare, till VeckoRevyn.

Kanske är det inte så konstigt, vi lever i envärld där man alltid kan lite bättre. Har man helt plötsligt tid över så borde någonting rimligtvis vara fel, ungefär.

Så – hur i helvete blir man av medstress? “Varva ner och ta det lugnt”? Jättelätt.

Jagtror att det handlar om att våga säga nej. Att det är okej attinte vara hundraprocentig jämt. Framgångsrika människor harinte lyckats utan hjälp från omvärlden. De har lyckats för att defattat att de omöjligt kan göra allt själva.

Men kanske detviktigaste av allt: att lyssna på kroppen i tid.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!