- Foto: Emma Malmlöf

Sol-och-vårare - ett utdöende yrke

KOLUMN. Nöjeschef Mimmi Lexander: "Om man har verktygen får man skylla sig själv om att man inte använder dem".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag skrev precis en artikel om att Sofi Fahrman blivit brutalljugen för i flera månader av en kille och kom påmig själv med att fundera länge på det här med sol-och-vårande.

“Sol-och-vårare ärett informellt uttryck för en typ av lurendrejeri därförövaren låter sig och offret ingå i en kärleksrelation, medbaktanken att ta pengar eller andra saker av värde. Uttryckethärstammar enligt SvenskaAkademiens ordbok frånen bekantskapsannons som 1916 sattes in av KarlVesterberg i Stockholms-Tidningen medsignaturen "Sol och vår". Hans signatur kom att bli ensynonym till kärleksbedrägeri”, går att läsa på Wikipedia .

Okej 1916, hur skulle man kolla uppfolk då? Okej för 30 år sen. Okej fram tills för säg en 10 årsedan till och med.

Men nu, hör gör dem? Hur lyckas mansol-och-våra 2012?

Det kanske är lätt att sitta här ochsäga att det aldrig skulle hända mig, men helt seriöst, det skullealdrig hända mig.

Innan jag blev upptagen var det första jaggjorde när jag träffade en ny kille att superstalka. Googla,bildgoogla, enira, kolla Facebook, Twitter, Instagram, allt du kantänka dig. Jag har till och med ratsitat folk på tiden man intebehövde inlogg för att se inkomstuppgifter. Tog reda på allnödvändig fakta innan nästa dejt, till och med innan nästa sms,ägde rum.

Jag gör det fortfarande. Med jobbkontakter. Folkjag träffar ute. Grannar. Vänners vänner på middagar. Kanske intedär och då, kanske inte med folk som bara svischar förbi i livet,men folk jag fortsätter att ha kontakt med. Mest för att jag är såin i helvete nyfiken, men också för att jag skulle vägra att hanågon suspekt människa i min närhet.

Kalla mig paranoid,men samtidigt, när man har verktygen, då får man nästan skyllasig själv om att man inte använder dem.

Finns han inte på nätet så är det läge att fly för sitt liv.

Och det härsol-och-vårandet big time, att folk överför stora summor pengartill nån dude de träffat på Finlandsbåten typ (alternativtträffat på texttevechatten), vad är det för människor dethänder? Är de helt frånkopplade verkligheten att möjlighetenfinns att kolla upp om en snubbe verkligen gör vad han säger atthan sysslar med?

Man måste vara riktigt skillad för attkunna sol-och-våra 80- och 90-talister. Jag känner att det här ärett utdöende yrke.

Oss lurar man inte så lätt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

1 timme sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

1 timme sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

2 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

2 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

3 timmar sedan
Victoria Silvstedt är den svenska modellen och sedemera börsproffset som trollbundit svenskarna sedan sitt genombrott i början an 1990-talet. Än idag är det många ute i stugorna som är nyfikna på Victoria – här har Nyheter24 sammanställt de vanligaste frågorna svenskarna googlar om Victoria – hennes längd, ålder, ex-man, pojkvän, barn och mycket mer.