Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjejer, sluta skylla er svaga karaktär på PMS

Gabriella Bark: Fenomenet PMS äcklar mig mer än någonting annat.

Gabriella Bark: Fenomenet PMS äcklar mig mer än någonting annat.

Nöje | 14/02/2016 15:01

Nyheter24:s Gabriella Bark diskuterar PMS och varför hon anser att det konstant överdrivs.

En ung kvinna ligger utfläkt på sängen som en padda. Hon ligger med stillblick, halvöppen mun och stirrar in i TV:n som visar Gossip Girl. Hon ropar på sin pojkvän att han ska gå till affären och köpa choklad. Hon har mens och kan därför inte gå på egen hand. När han frågar varför hon inte kan gå själv suger hon av sina chokladkladdiga fingrar och skriker: "JAG HAR PMS!".

Detta äcklar mig mer än någonting annat.

Fenomenet PMS är någonting som hittats på av kvinnor för kvinnor. Att hormonerna svallar lite är ingenting som rättfärdigar att du beter dig som ett fullblodsarsle, skriker på din pojkvän eller trycker brownies till den gräns att resåren på mjukisbrallan spricker.

Sanningen är kanske den att du innerst inne är ett fullblodsarsle och helt enkelt söker en anledning att smälla i dig godis. Har du någon gång reflekterat över det?

Men det stannar inte där. Denna löjliga konspirationsteori tas även med in på arbetsplatser. Hon som hugger mot kollegorna, skapar otroligt dålig stämning, utför ett dåligt arbete – och skyller det sedan på PMS. Eller så stannar hon helt enkelt hemma helt.

Klart hormoner påverkar ditt humör och rent teoretiskt sett så förekommer ju detta i samband med mens. Men nu har PMS marknadsförts i samma kaliber som Coca Cola och Nutella vilket har gjort att det nu ligger i varje tjejs undermedvetande, redo att ploppa fram när disciplinen svajar.

Visst, ät din brownie och lev ut din inre bitch. Men skyll inte på någonting som existerar lika mycket som tomten. Att du är svag beror inte på att du är kvinna. Det beror på att du är en svag person.