Varför hjälper ingen Bianca Ingrosso?

- 07/01/2021, 13:43 -

Stella Pictures

"Bianca om du ser det här så skriver jag detta rakt till dig", skriver Nyheter24:s Gabriella Bark.

Folk ser en affärskvinna. Många ser sin stora idol. Vissa ser en kändis. Andra ser helt enkelt dollartecken.

Vad jag ser? Jag ser en ung kvinna stå ensam i ett rum och skrika allt vad hon kan – utan att någon hör. En tjej som alla vill ha en bit av, alla vill vara vän med, alla vill ha på sitt varumärke – men som få förstår eller ens känner. 

Bianca Ingrosso är ekonomiskt oberoende, älskad av alla (utöver Sveriges slödder som hatar henne) och så vacker att man tappar andan när man ser henne. Men trots allt detta mår hon ju för i helvete fruktansvärt.

Detta då hon tampas med en ätstörning som håller henne i ett fast grepp – nämligen bulimi som betyder att du hetsäter för att sedan spy upp maten. 

Denna fruktansvärda sjukdom har hon dragits med i över 10 år. 

Utanför fönstret ser man år efter år årstiderna skifta medan Bianca hävdar att sjukdomen "blivit lite bättre". Detta för att sedan dementera det hela och berätta att hon fortfarande spyr och har en otroligt destruktiv relation till mat. 

Precis som när släktens alkis knäpper en öl och folk pratar om vädret så tycker jag att folk tar för lättvindigt på Biancas mående. Hon berättar ena dagen att hon fortfarande kämpar med sin ätstörning och egentligen inte är friskare än de som är inskrivna på ätstörningskliniker. Andra dagen ska hon plåta underkläder.

Denna tjej behöver en paus från både inspelningar, plåtningar och samarbeten. Hon gråter i sina videos och säger att hon är slut som produkt, mår dåligt, tampas med hat och spyr, men att hon vet att folk i hennes team har hyror att betala och barn att försörja – så därför är det bara att hoppa upp på hästen igen. 

Folk tycks ha glömt att Bianca Ingrosso är en människa och inte en produkt. 

Så varför bryr jag mig så mycket om just Bianca? Jo, för under mina 7 år som journalist är Bianca Ingrosso en av de absolut trevligaste, bjussigaste och vänligaste personer jag träffat på. Det är en extremt skön människa med hjärtat på rätt ställe som förtjänar att må bra. 

Att hon ovanpå allt pallar med skiten hon tvingas ta emot från Roggan och Poggan i kommentarsfälten är för mig obegripligt. 

Men jag bryr mig även för att jag själv tagit mig ur en ätstörning som yngre och lider varje gång jag ser någon som drabbats av skiten. 

Hon är en kvinna som har allt men som även rånas på allt i och med bulimin. 

Bianca om du ser det här så skriver jag detta rakt till dig: Vill du ha hjälp så kan jag hjälpa dig. Du behöver inte stjärnor i en kalender av Berit på Östermalms dyraste psykologmottagning – du behöver sitta ned med någon (läs dricka vin med mig) som varit i helvetet men vandrat tillbaka. Sedan ett hållbart upplägg och en vägledning som dina kollegor, företag och fans får rätta sig efter. 

Och till dig där ute med en ätstörning: Tro inte på att "det alltid kommer att sitta kvar i huvudet" och att "det är en sjukdom som aldrig helt försvinner". Det går visst. Du behöver bara rätt verktyg och hjälp. 

If you were looking for a sign this is it.

Är du eller känner du någon som är drabbad av en ätstörning – då kan du kontakta stödlinjen hos "Frisk och fri, riksföreningen mot ätstörningar" på nummer 020 – 20 80 18.

Här hittar du mer info.