Pernilla Wahlgren blev riktigt upprörd när regeringen införde nya restriktioner under tisdagen
Pernilla Wahlgren blev riktigt upprörd när regeringen införde nya restriktioner under tisdagen - Foto: Stella Pictures/Privat

Nej Pernilla Wahlgren, världen kretsar inte kring dig den här gången

"Jag tycker Pernilla Wahlgren ska luta sig tillbaka och njuta av det faktum att hon antagligen inte kommer vara ensam, på sjukhusjobbet eller i direkt livsfara i jul", skriver Nyheter24:s Mathilda Lundqvist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var med tunga kliv som statsminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade regeringens nya coronaåtgärder under tisdagen, bara ett par ynka dagar innan jul.

Smittspridningen av covid-19 ökar på flera håll i landet, på vissa orter dramatiskt, och bland de nya restriktionerna som införs från och med idag finns en rekommendation om hemarbete, krav på sittande servering på serveringsställen och avrådan från cuper och läger inomhus.

Det här sätter såklart käppar i mångas julehjul. Men en som minsann inte höll tillbaka på ilskan när beskedet kom, det var Pernilla Wahlgren, 53.

Realitydrottningen, känd från "Wahlgrens Värld", är ute på en fullsatt Sverigeturné med sin scenshow. Med de nya restriktionerna får inte fler än 500 personer vistas i en föreställningslokal samtidigt – och "katastrofen" var ett faktum.

"Man ska inte ropa hej tydligen... Avstånd på publiken. Över 500 pers gör att vi inte kan köra... Vi har en utsåld turné med fullsatta hus med över 500 pers. Vi kan inte välja ut de få som får komma. Detta är återigen en katastrof för branschen!! Tack regeringen!!!", skrev Pernilla på sin Instagram när hon nåddes av nyheten under en tjejlunch på stan.

Foto: Instagram/pernillawahlgren

Jag har full förståelse för att de nya restriktionerna raserar Pernillas närmaste framtid, på samma sätt som den raserar många andras. Men finns det verkligen befogenhet att ge sig ut på personlig sympatijakt i det här läget, när man tillhör gruppen av samhällets absolut mest privilegierade? 

För vissa innebär nämligen de nya råden att man, av försiktighet, kommer bli ensam i jul. För vissa har den ökade smittspridningen gjort att man blivit inringd att arbeta på sitt jobb inom vården på julafton, trots att man längtat efter att äntligen få vara ledig. För vissa, som befinner sig i riskgrupp, är omicrons framfart förknippad med direkt livsfara.

För mig går det här inte att jämföra med Pernilla Wahlgrens uteblivna showande, även fast jag har förståelse för det stora ekonomiska bortfall som inställda tillställningar kommer med. 

Att regeringen inte fattar coronabeslut baserat på vad som gynnar nöjesbranschen mest är givet för mig – det är nämligen inte där det brinner som mest när pandemin slår som värst.

Jag tycker Pernilla Wahlgren ska luta sig tillbaka och njuta av det faktum att hon antagligen inte kommer vara ensam, på sjukhusjobbet eller i direkt livsfara i jul. Världen kretsar inte kring henne, eller hennes scenshow den här gången. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!