'Avatar'-regissören James Cameron funderar på att gå vidare med nya projekt. Arkivbild.
'Avatar'-regissören James Cameron funderar på att gå vidare med nya projekt. Arkivbild. - Foto: TT

Cameron kan överge Avatarerna i förtid

Han må ha skapat planeten Pandora och därtill den mest inkomstbringande biofilmen någonsin, men när "Avatar"-sagan går in på tredje varvet funderar regissören James Cameron på att lämna skutan.


— "Avatar"-filmerna är av en krävande sort, säger Cameron i en intervju med nöjessajten Empire och tillägger att det finns andra projekt som han också är intresserad av att förverkliga.

— Jag tror att jag med tiden – jag vet inte om det är efter tredje eller fjärde filmen – kommer att vilja ge stafettpinnen vidare till en regissör som jag litar på, säger han.

— Eller kanske inte. Jag vet inte...

Rymddramat "Avatar" hade premiär 2009 och är den första film som dragit in över 2 miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor Efter den formidabla succén bestämde sig Cameron för att fortsätta sagan med ytterligare fyra berättelser.

Den av pandemin kraftigt försenade uppföljaren "Avatar: The way of water" – som delvis utspelar sig under vatten – får premiär i december. Den tredje delen, som även den är inspelad, är planerad att släppas i december 2024. Fjärde och femte filmen har inte börjat produceras än, men premiärerna är löst planerade till 2026 och 2028.

I den nya filmen har huvudpersonerna Jake Sully (Sam Worthington) och Neytiri (Zoë Saldaña) bildat familj, och trots att James Cameron är osäker på om han kommer att regissera resten av "Avatar"-sagan ser han fram emot att se handlingen gestaltad.

— Allt jag vill säga om familjen, om hållbarhet, om klimatet, om den naturliga världen – teman som är viktiga för mig i mitt liv – kan jag förmedla genom de här filmerna. Jag hoppas verkligen att vi får till även nummer fyra och fem för det är en storslagen historia, säger han.

Planeten Pandora är hem för Na’vi-klanen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

3 timmar sedan

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

igår 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.