Fler reality-program blir mer städade.
Fler reality-program blir mer städade. - Foto: Arkivbild/TT och Pontus Lundahl/TT

Städade dokusåpor – funkar det?

"Paradise" byter ut dubbelsängar mot enkelsängar och "Love Island UK" tvingar deltagare att bära second hand-kläder. Hur ska det gå för reality-såporna när de görs om?


I höst har "Paradise" premiär. Programmet är en uppstädad version av den skandaldrabbade reality-såpan "Paradise hotel Sverige". Originalprogrammet lades ned 2021 när en deltagare anklagades för sexuella övergrepp i programmet. Den polisutredning som inleddes om händelserna lades dock ned då brott inte gick att bevisa.

I den nya versionen måste inte deltagarna vara singlar och de tvingas inte att sova i dubbelsängar. Dessutom behöver parbildningen inte ske mellan man och kvinna.

Frågan är om tittarna stannar för det nya formatet. Enligt tv-skribenten Björn Finér på TV-dags kan den nya sortens reality-program bli en svår balansgång mellan tråkigt och gränslöst. Han säger att tittarsiffrorna för nya "Paradise" kan bli en markör för reality-såpornas framtid som stort.

— Risken finns att nya "Paradise" får tittarsvinn. Den här säsongen kommer att visa om det nya funkar eller inte.

Dokusåporna får kritik

Tv-publiken ställer högre krav på etiken i reality-såporna runt om i världen. Kritiken mot brittiska "Love island" har öst in de senaste veckorna – trots att programmet försökt "städa upp" genom att tvinga deltagare att bära second hand-kläder.

De flesta klagomål, som har riktats från tittare och kvinnorättsorganisationer, handlar om misogynt beteende från de manliga deltagarna. Samtidigt har årets säsong fått högre tittarsiffror än de två åren innan. 3,4 miljoner människor såg finalen när den sändes.

Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group som sänder "Paradise", säger att en ny, mindre heteronormativ, version av "Paradise hotel" var efterfrågad av tittarna.

— Jag tror att alla program mår bra av att gå igenom en utveckling som är i linje med tiden och samhällsutvecklingen, säger hon.

Deltagare tog livet av sig

En annan sorts kritik mot reality-tv genom åren har handlat om att deltagare utnyttjas och lider psykiskt under och efter programmet. Ett av de kändaste svenska exemplen är när en deltagare i den första säsongen av "Expedition Robinson", som sändes 1997, tog livet av sig kort efter sin medverkan i programmet.

Ett nyare exempel är den amerikanska dokusåpan "Love is blind", där en tidigare deltagare nu stämmer både Netflix och produktionsbolaget Kinetic för att det rått omänskliga förhållanden under inspelningarna. Kinetic har svarat att anklagelserna saknar grund.

Nya Paradise Hotel

Susanne Nylén berättar att nytt för "Paradise" är en deltagaransvarig från Viaplay, som är en primär kontakt till deltagarna under och efter inspelningen och som ska hålla koll så att deltagarna mår bra.

Men går det att göra ett helt och hållet etiskt reality-program, när konceptet i många fall bygger på en grupp människor som stängs in och röstar ut varandra? Björn Finér tror inte det.

— Om man ska vara total-etisk skulle man inte göra reality-serier av den arten – inte ens SVT:s "Gift vid första ögonkastet", som ändå är en mjuk serie, och speciellt inte "Paradise hotel" och "Big brother" säger Björn Finér.

Fler reality-program blir mer städade. Foto: Arkivbild/TT

Mer gränslöst

Susanne Nylén tror att lojala tittare kommer att återvända till nya "Paradise". Hon menar att tävlingsmomentet är en stark motor i just "Paradise"-formatet och är det som lockar människor till programmet.

— Jag hoppas och tror att de som gillade "Paradise hotel" kommer att känna igen sig i nya "Paradise". Spelet och kampen om att vinna och skapa allianser är kvar.

"Reality-tv riskerar förlora sin kärna"

Björn Finér har en annan syn på hur betydelsefulla tävlingsmomenten i reality-serier är.

— Jag tror att man som tittare nästan glömmer bort att det är en tävling. Det viktiga är att det händer något, att det är lite liv. Det är spännande att se när folk käbblar.

Om konflikterna uteblir helt, tror han att reality-tv riskerar att förlora sin kärna.

TT: Hur ser framtiden för reality-tv ut?

— Om tittarna sviker kommer man behöva antingen lägga ned eller göra det lite mer gränslöst igen, säger Björn Finér.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.