Fjolårets ljusinstallationen ”Earth from space” på Stadshuset var en del av festivalen Nobel week lights. Årets verk är gjort för att förbruka 40 procent mindre energi.
Fjolårets ljusinstallationen ”Earth from space” på Stadshuset var en del av festivalen Nobel week lights. Årets verk är gjort för att förbruka 40 procent mindre energi. - Foto: TT

Ljusfestival trots pågående energikris

Ljusfestivalen Nobel week lights arrangeras även i år – trots pågående energikris. Festivalen omfattar ett 20-tal verk som gjorts med inspiration av olika Nobelpristagares insatser, och kan ses runt om i Stockholm 3 till 11 december.


I ett pressmeddelande framhåller arrangörerna att den Nobelprisbelönade led-tekniken gör installationerna energisnåla, men också att man sett till att minska elförbrukningen ytterligare i år. Installationen på Stockholms stadshus, som brukar dra mest el, förbrukar i år 40 procent mindre energi.

Festivalens energiförbrukning beräknas till 4 100 kWh, enligt arrangörerna som menar att det är "ett marginellt eluttag" för en festival som i fjol beräknas ha setts av 350 000 personer.

Två av installationerna kopplas samma med litteraturpristagaren Louise Glücks poesi. Dessa visas på Sergels Torg och utanför Arkdes på Skeppsholmen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!