Stockholm

Två kända iranska skådespelerskor gripna

Iran har skakats av protester sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar. Arkivbild.
Iran har skakats av protester sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar. Arkivbild. Foto: TT

De två kända iranska skådespelerskorna Hengameh Ghaziani och Katayoun Riahi har gripits efter att de tagit av sig sina slöjor i solidaritet med protesterna mot regimen, uppger den statliga nyhetsbyrån Irna.


Skådespelerskorna uppges ha fängslats efter att en åklagare inlett en utredning om deras aktiviteter på sociala medier. På lördagen antydde Hengameh Ghaziani att hon kallats av rättsväsendet och publicerade en filmInstagram där hon visade sig utomhus med håret utsläppt.

"Kanske kommer det här bli mitt sista inlägg", skrev hon och tillade att hon oavsett vad som händer kommer att "vara med det iranska folket till sista andetaget".

Ghaziani är känd från många inhemska roller och har fått flera utmärkelser i hemlandet. Hon har varit en högljudd kritiker av det iranska styrets hårda tillslag mot demonstranter och har bland annat anklagat regimen för att ha mördat fler än 50 barn.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Irna ska hon ha gripits för att ha uppviglat till och stött protesterna, av myndigheterna kallade upplopp.

Katayoun Riahi, som har medverkat i en rad iranska filmer och tv-serier och även är känd för sitt arbete med välgörenhet, medverkade i september i en intervju med Londonbaserade Iran International TV, där hon inte bar slöja. Riahi har uttryckt sin solidaritet med protesterna såväl som motstånd mot lagen om obligatorisk hijab.

Iran har skakats av protester sedan 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar, dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

Nyligen uttryckte även den kända iranska skådespelerskan Taraneh Alidoosti från bland annat Oscarsbelönade "The salesman" sitt stöd för protesterna mot regimen i Iran, genom att lägga upp en bild utan slöja i sociala medier.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.