Iran har skakats av protester sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar. Arkivbild.
Iran har skakats av protester sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar. Arkivbild. - Foto: TT

Två kända iranska skådespelerskor gripna

De två kända iranska skådespelerskorna Hengameh Ghaziani och Katayoun Riahi har gripits efter att de tagit av sig sina slöjor i solidaritet med protesterna mot regimen, uppger den statliga nyhetsbyrån Irna.


Skådespelerskorna uppges ha fängslats efter att en åklagare inlett en utredning om deras aktiviteter på sociala medier. På lördagen antydde Hengameh Ghaziani att hon kallats av rättsväsendet och publicerade en filmInstagram där hon visade sig utomhus med håret utsläppt.

"Kanske kommer det här bli mitt sista inlägg", skrev hon och tillade att hon oavsett vad som händer kommer att "vara med det iranska folket till sista andetaget".

Ghaziani är känd från många inhemska roller och har fått flera utmärkelser i hemlandet. Hon har varit en högljudd kritiker av det iranska styrets hårda tillslag mot demonstranter och har bland annat anklagat regimen för att ha mördat fler än 50 barn.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Irna ska hon ha gripits för att ha uppviglat till och stött protesterna, av myndigheterna kallade upplopp.

Katayoun Riahi, som har medverkat i en rad iranska filmer och tv-serier och även är känd för sitt arbete med välgörenhet, medverkade i september i en intervju med Londonbaserade Iran International TV, där hon inte bar slöja. Riahi har uttryckt sin solidaritet med protesterna såväl som motstånd mot lagen om obligatorisk hijab.

Iran har skakats av protester sedan 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini avled i den hårdföra moralpolisens förvar, dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

Nyligen uttryckte även den kända iranska skådespelerskan Taraneh Alidoosti från bland annat Oscarsbelönade "The salesman" sitt stöd för protesterna mot regimen i Iran, genom att lägga upp en bild utan slöja i sociala medier.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

2 timmar sedan

"Songs of conquest" får släppdatum

3 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

idag 14:52
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

idag 14:42
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

idag 13:44
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.