Tillbaka i en vikingaroll. Gustaf Skarsgård är berättarrösten i Sveriges Radios nya ljuddrama 'Vikingar'. Arkivbild.
Tillbaka i en vikingaroll. Gustaf Skarsgård är berättarrösten i Sveriges Radios nya ljuddrama 'Vikingar'. Arkivbild. - Foto: TT

Skarsgård – från "Vikings" till "Vikingar"

Från "Vikings" till "Vikingar". Gustaf Skarsgård återvänder till miljön från sin stora tv-succé som berättarrösten i Sveriges Radios nya podcastdrama.Jag var fullt medveten om att det var just därför de ville ha med mig, säger han.


Fakta: Berättelserna i "Vikingar".

22/11 "Ragnar Lodbrok – Odens krigare" (tre delar).

29/11 "Gudrid Thorbjörnsdotter och pionjärfärden till Amerika" (två delar).

6/12 "Ingegerd Olofsdotter – kungadottern som blev Kievs drottning" (två delar).

13/12 Harald Hårdråde – legoknekten som blev kung över Norge (två delar).

"Vikingar" är en stor satsning på ljuddrama i podcastform i nio avsnitt från Sveriges Radio. De tre första avsnitten, som följer historien om Ragnar Lodbrok, läggs ut under tisdagen. Därefter släpps två avsnitt vardera om Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde.

Gustaf Skarsgård är berättarrösten i dramat. Hans inläsning varvas med dramatiseringar och huvudpersonen i respektive drama intervjuas som i en modern dokumentär.

Sex år i "Vikings"

För Gustaf Skarsgård är vikingarna en känd miljö efter sex år med den internationella tv-succén "Vikings", där han spelade Floke, som förekommer i berättelsen om Ragnar Lodbrok.

— Jag tycker det är kul med den perioden, jag har ju lagt många år av mitt liv på att befinna mig i vikingarnas universum, säger Gustaf Skarsgård.

Aldrig varit i Birka

Han har spelat in sin insats i perioder under året, samtidigt som han filmat internationella storfilmer och svenska tv-serier. Men han säger att det har varit viktigt att ställa upp för Sveriges Radio.

— Jag tycker det är viktigt med public service. Hela min utbildning och tidiga karriär har jag fått av skattebetalarna. Allt från teaterlinjer, till Teaterhögskolan och jag jobbade hela min barndom på SVT Drama och Sveriges Radio så jag känner att det är viktigt att göra public service ibland.

TT: Har du alltid varit intresserad av vikingar och besökt Birka?

— Jag har faktiskt aldrig varit i Birka, men jag har alltid varit intresserad av vikingar. Jag skrev ett arbete om vikingar i skolan när jag var liten och har alltid tyckt att det är en spännande tid.

TT
/
/
SVT
/
iOS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!