Spelets titel kommer från italienskans 'pentimento', när något övermålat eller överstruket i en målning framträder. Pressbild.
Spelets titel kommer från italienskans 'pentimento', när något övermålat eller överstruket i en målning framträder. Pressbild. - Foto: TT

"Pentiment" skriver inte spelaren på näsan

1500-talets bayerska målare får för lite uppmärksamhet i dagens spelvärld. Det vill Obsidian ändra på med passionsprojektet "Pentiment" – en mordgåta och en uppvisning av kreativt användande av typsnitt.Det var den enskilt dyraste funktionen i spelet, säger skaparen Josh Sawyer.


Fakta: Obsidian

Obsidian Entertainment är baserat i Irvine i Orange County i Kalifornien och är mest kända för sina rollspel.

Studion bildades 2003 och debuterade året därpå med "Star wars knights of the old republic II: The sith lords". Två år senare släpptes "Neverwinter nights 2", och 2010 "Fallout: New Vegas".

Obsidian drabbades av finansiella svårigheter i mitten av 2010-talet, och räddningen blev det gräsrotsfinansierade "Pillars of eternity", som gavs ut av svenska Paradox 2015.

2018 köptes Obsidian av Microsoft och har sedan dess släppt "The outer worlds" (2019), "Grounded" (2022) och "Pentiment" (2022). För närvarande arbetar studion med "Avowed och "The outer worlds 2".

Spelaren tar rollen som konstnären Andreas Maler i en by i 1500-talets Bayern. Maler jobbar på ett scriptorium i stadens kloster, där hans vän blir felaktigt anklagad för mord.

— Det finns många märkliga konspirationer, du har flera misstänkta du undersöker, och du har begränsat med tid. Till slut måste du peka ut vem du tror har gjort det, säger spelskaparen Josh Sawyer.

Vem mördaren egentligen är sägs aldrig rätt ut.

— Du måste använda ditt omdöme och leva med konsekvenserna. Spelet utspelas under 25 år, så någon kommer att hållas ansvarig efter första akten, och den personens frånvaro kommer att vara märkbar i samhället, och folk kommer att veta att Andreas är den som är ansvarig för det.

Inte för alla

Låter "Pentiment" smalt? Det är det också. När Sawyer sålde in det till sin chef beskrev han det som nischat och fokuserat, skapat av en liten grupp på tio–tolv personer.

"På 90-talet när jag startade i branschen tänkte jag att det skulle vara coolt att skapa ett historiskt spel, jag tycker att de miljöerna är underutnyttjade, speciellt bland rollspel", säger Josh Sawyer. Pressbild.

Att det gick vägen kan man enligt Sawyer tacka Microsoft för, som köpte studion 2018 och vars prenumerationstjänst Game Pass behöver innehåll.

— Någon kan få syn på det och tänka: "Jag vet inte vad det är, men det ser coolt ut", och ge det ett försök, säger Josh Sawyer.

Med det sagt är det inte så viktigt att de som väl testar det gillar spelet, enligt Sawyer.

— Mycket av inspirationen kommer från Umberto Ecos "Rosens namn" och en del av hans andra verk som är notoriskt svåra att komma in i, men väldigt tydliga i vad de handlar om. Med "Pentiment" tänkte jag inte att alla måste fastna, för spelet är inte för alla.

— Men om du gillar historia, konst och berättelsebaserade spel, så kommer du att älska det här. Jag försökte att göra det tydligt vad det är för spel väldigt tidigt.

Det går inte att utforska alla dialogval i "Pentiment". " Ibland kan du ställa fråga från en lista, sen kanske personen du pratar med måste gå, eller inte vill prata mer. Det är inte för att göra valen avgörande, utan mer att det ska kännas naturligt", säger Josh Sawyer. Pressbild.

Fördomar speglas i typsnitten

"Pentiment" saknar röstskådespelare och bygger helt på text. Men texten är också det som sticker ut.

— Eftersom det utspelar sig i en föränderlig tid, då man gick från handskrift med låg läskunnighet, till införandet av tryckpressar och en ökad läskunnighet, så jag ville använda typsnitt som ett sätt att reflektera hur Andreas läser av utbildning och klass hos den han pratar med.

Typsnitten signalerar klass och utbildning, och bokstäverna skrivs eller trycks in allt eftersom, med understrykningar, en och annan felskrivning som suddas ut och korrigeras. I bland missbedömer Andreas en person, och när hans syn på personen ändras förändras också typsnittet.

Understrukna ord går lätt att slå upp i spelets uppslagsverk, som lämpligt nog har formen av en medeltida kodex. Pressbild.

Tillgängliga alternativ finns

Obsidian tog in ett företag som skapade själva typsnitten, och sedan behövde man få till själva skrivandet, inklusive suddningar.

— Trots all galenskap med typsnitt så vet vi att det finns spelare med synsvårigheter eller dyslexi, så vi har ett alternativ med tydligare typsnitt som är väldigt enkla att läsa, och det går att ändra på storleken och till och med sätta på skrift till tal.

Om Sawyer ger sig på något nytt mindre projekt, eller om det blir något storspel, står skrivet i stjärnorna.

— Jag tror det beror på hur det här spelet tas emot, säger han.

"Pentiment" är ute nu till Xbox och pc.

TT
/
COS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

2 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.