Konstinstallationen genomfördes i gryningen på den normalt sett mycket populära badstranden.
Konstinstallationen genomfördes i gryningen på den normalt sett mycket populära badstranden. - Foto: TT

2 500 näckade för Tunick i Sydney

Spencer Tunick har gjort det igen. Och denna gång för att uppmärksamma hudcancer. 2 500 personer hörsammade konstnärens uppmaning att posera nakna på Bondi Beach i Sydney.


Att klä av sig helt är normalt sett inte tillåtet på den världsberömda stranden i Australiens största stad. Men den amerikanske fotografen fick specialtillstånd för "Strip Off for Skin Cancer", en tillfällig konstinstallation i gryningen på lördagen.

Tunick har genom åren genomfört många liknande nakenprojekt runtom i världen. Men denna gång var temat alltså speciellt. Antalet deltagare, 2 500, symboliserade också ungefärligen det antal australier som dör i hudcancer varje år.

Frivilliga ställer upp sig i gryningssolen på Bondi Beach.

— Det känns lämpligt att jag använder den plattform jag har för att uppmana folk att kolla sig för hudcancer regelbundet, säger den 55-årige fotografen.

Tunick slog igenom på 1990-talet genom att ställa upp stora antal nakenmodeller i offentliga miljöer. Genom åren har han bland annat satt världsrekord med 18 000 avklädda personer på Zócalo i Mexico City, fått 2 008 personer att klä av sig till fotbolls-EM 2008 samt genomfört en liknande installation under Bodø-biennalen i Norge.

Spencer Tunick, till höger, berättar om projektet på Bondi Beach i Sydney. Personerna till vänster är två av hans frivilliga nakenmodeller.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

1 timme sedan
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

2 timmar sedan
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.

Robinson-Charlotta avslöjar: Så är relationen med Ci i dag

2 timmar sedan
I "Robinson" var Charlotta Hedlund och Ci Lindström långt ifrån bästa vänner. Men hur ser deras relation ut i dag?

Annika Norlin får lyssnarnas bokpris

2 timmar sedan
Hon trodde inte att hon kunde skriva en roman. Men nu får Annika Norlin Sveriges Radios romanpris för "Stacken" – samma dag som hon släpper ett nytt album.

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

idag 11:51
Det var år 2017 som Nicole Falciani fick ett viktultimatum av underklädesmärket Calzedonia. "Jag fick ett mejl där de skrev att de tycker att jag är för tjock".