'Gaslighting' härstammar från filmen 'Gaslight' (1944) som gav Ingrid Bergman en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Arkivbild.
'Gaslighting' härstammar från filmen 'Gaslight' (1944) som gav Ingrid Bergman en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Arkivbild. - Foto: TT

Årets ord i USA har Ingrid Bergman-koppling

Att vilseleda någon så att hen nästan blir galen – "Gaslighting" är enligt det amerikanska förlaget Merriam-Webster årets amerikanska ord.


Har du stött på ordet "gaslighting" i år och slagit upp det på nätet? Eller kanske dess något försvenskade version "gaslightad". I så fall är du långt ifrån ensam. Merriam-Webster, som är känt för sina ordböcker, meddelar att "gaslighting" är årets ord.

Antalet sökningar på ordet ökade under 2022 med 1 740 procent jämfört med i fjol.

Vanligtvis brukar en enskild händelse göra att sökningar på ett särskilt ord skjuter i höjden. Så är dock inte fallet med gaslighting som de senaste fyra året har letat sig in i det engelska språket och blivit allt mer frekvent i språkbruket.

Gaslighting betyder att manipulera, vilseleda eller bedra någon till den grad att personen ifrågasätter sina egna tankar och minnen och sin verklighetsuppfattning, vilket leder till förvirring, förlorad självkänsla och psykisk instabilitet. Ordet används i flera olika sammanhang, men har sin hemvist i destruktiva relationer.

Ordet härstammar från en pjäs som 1944 blev filmen "Gaslight" med Ingrid Bergman i huvudrollen. I filmen gifter sig Bergmans rollfigur efter en kort romans med en charmprins som visar sig vara just en riktig gaslighter. Bergmans rollfigur klagar över att gasbelysningen ("the gaslight") i deras hus ständigt flämtar, vilket maken påstår är något som hon inbillar sig. Men som man förstår är det inte alls inbillning.

Rollen i "Gaslight" gav Bergman hennes första Oscar.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!