Julia Reichert och hennes partner och medarbetare Steven Bognar fick ta emot en Oscar för dokumentären 'American factory'. Arkivbild.
Julia Reichert och hennes partner och medarbetare Steven Bognar fick ta emot en Oscar för dokumentären 'American factory'. Arkivbild. - Foto: TT

Oscarsbelönad dokumentärfilmare död

Julia Reichert, Oscarsbelönad dokumentärfilmare bakom "American factory", har avlidit, 76 år gammal.


Hon kallades "gudmor för den amerikanska oberoende dokumentären" och berättade historier om vanliga amerikaner. Julia Reicharts filmer utforskade teman som etnicitet, klass och kön och utspelade sig inte sällan i Mellanvästern.

Under sina 50 år av filmskapande nominerades Reichert till fyra Oscar och vann priset 2020 tillsammans med sin partner Steven Bognar för "American factory". I sitt tacktal citerade hon "Kommunistiska manifestet" och sade att "saker kommer att bli bättre när världens arbetare går samman”.

"American factory" handlar om en bilglasfabrik i Ohio som får nytt liv sedan den köpts av en kinesisk investerare. Filmen fick oväntad uppmärksamhet när den blev det första projekt som Barack och Michelle Obama stöttade via sitt produktionsbolag Higher Ground i samarbete med Netflix.

"En av de många saker jag älskar med den här filmen är att du låter folk berätta sin egen historia", sade den före detta första damen när filmen hade premiär på strömningstjänsten 2019.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

1 timme sedan

Carina Burman får Bonnier-stipendium

1 timme sedan
Stiftelsen Eva Bonniers 70-årsfonds stipendium 2024 går till Carina Burman för boken "Drottningar och pretendenter. Om guldålderns deckarförfattarinnor".

Sofia Jannok kan få novellpris

2 timmar sedan
En Augustpristagare och en känd artist döljer sig bland årets nominerade till Sveriges Radios novellpris. Ia Genberg och Sofia Jannok är två av de fem författare som konkurrerar om priset.

De får Dynamostipendiet

2 timmar sedan
Årets Dynamostipendier om 150 000 kronor går till Nina Beckmann och Karin Z Sunvisson.

Gyllenhaal lovar bättring – kommer till Sverige

3 timmar sedan
"Underlig men underhållande". Det var Jake Gyllenhaals betyg på originalversionen av "Road house". Nu axlar han själv Patrick Swayzes roll som ärrad slagskämpe i en ny filmatisering.

Indieartister växer på Spotify

idag 05:04
Ungefär hälften av alla pengar som Spotify betalade ut i ersättning under fjolåret genererades av oberoende artister, så kallade independentartister, meddelar musiktjänsten i ett pressmeddelande.