Stockholm

Oscarsbelönad dokumentärfilmare död

Julia Reichert och hennes partner och medarbetare Steven Bognar fick ta emot en Oscar för dokumentären 'American factory'. Arkivbild.
Julia Reichert och hennes partner och medarbetare Steven Bognar fick ta emot en Oscar för dokumentären 'American factory'. Arkivbild. Foto: TT

Julia Reichert, Oscarsbelönad dokumentärfilmare bakom "American factory", har avlidit, 76 år gammal.


Hon kallades "gudmor för den amerikanska oberoende dokumentären" och berättade historier om vanliga amerikaner. Julia Reicharts filmer utforskade teman som etnicitet, klass och kön och utspelade sig inte sällan i Mellanvästern.

Under sina 50 år av filmskapande nominerades Reichert till fyra Oscar och vann priset 2020 tillsammans med sin partner Steven Bognar för "American factory". I sitt tacktal citerade hon "Kommunistiska manifestet" och sade att "saker kommer att bli bättre när världens arbetare går samman”.

"American factory" handlar om en bilglasfabrik i Ohio som får nytt liv sedan den köpts av en kinesisk investerare. Filmen fick oväntad uppmärksamhet när den blev det första projekt som Barack och Michelle Obama stöttade via sitt produktionsbolag Higher Ground i samarbete med Netflix.

"En av de många saker jag älskar med den här filmen är att du låter folk berätta sin egen historia", sade den före detta första damen när filmen hade premiär på strömningstjänsten 2019.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.