'Avatar: the way of water' är den andra av fem (!) planerade filmer i James Camerons filmserie om de blå utomjordingarna som koloniseras av människor. Pressbild.
'Avatar: the way of water' är den andra av fem (!) planerade filmer i James Camerons filmserie om de blå utomjordingarna som koloniseras av människor. Pressbild. - Foto: TT

Filmrecension: Grandiost men urvattnat spektakel

En festival av visuella effekter gör det omöjligt att slita blicken från den påkostade uppföljaren ”Avatar: The way of water”. Detta trots utnötta berättargrepp, enkel sensmoral och en träig berättarröst.


Fakta: Avatar: The way of water

Premiär: 14 december 2022

I rollerna: Sam Worthington, Zoe Saldana, Kate Winslet med flera.

Regissör: James Cameron

Speltid: 3 timmar 12 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

”Titanic” och ”Terminator”-regissören James Cameron har rest tillbaka till 2150-talet och månen Pandora.

Det har gått över ett decennium sedan ”Avatar” (2009), när marinkårssoldaten Jake Sully (Sam Worthington) räddade ”Na’vi”-folket från att koloniseras med hjälp av avancerad avatar-teknologi.

I slutet lämnade Sully sin mänskliga kropp och blev blå utomjording på heltid.

”The way of water” visar hans nya lyckliga liv tillsammans med sin fru Neytiri (Zoe Saldana) och deras många ungar. Men familjelyckan är kortvarig. Den ondskefulla militären från Jorden återvänder till Pandora. Dels för att starta en ny mänsklig koloni, dels för att avrätta Jake Sully som blivit ledare för ursprungsbefolkningens motståndsrörelse.

Superskurken överste Quaritch (Stephen Lang) återvänder som en klon med en egen tre meters avatarkropp, men han rabblar fortfarande mest militärlingo med ett sadistiskt tonfall.

Den annars orädde Sully bestämmer sig otippat (och smått ologiskt) för att fly i stället för att illa fäkta, och släpar iväg den blå familjen till ett stamfolk som lever i symbios med vattnet. Många scener visar ett rent häpnadsväckande ekosystem både under och över ytan (tyvärr decimerar Sam Worthingtons träiga berättarröst lite av all förundran).

Samtidigt leder Sully och hans barns närvaro till kulturkrockar och konflikter med vattenstammen, och militären hittar snart deras spår.

Första ”Avatar” blev en av de mest inkomstbringande filmerna genom tiderna, endast utmanad av ”Avengers: Endgame”. ”The way of water” har kostat så mycket att producera att den behöver bli världens fjärde eller femte mest inkomstbringande film någonsin för att nå ”break even”. Det är mycket möjligt att det lyckas.

Visst är sensmoralen klichémässig och den dramatiska logiken svajig, men det vägs delvis upp av att de tre timmar och 12 minuterna är fullkomligt späckade av visuell överdådighet. Förutom 3D-tekniken är ”The way of water” filmad med extra bildrutor per sekund. Det framkallar en overkligt smidig, men också mer åksjuk upplevelse.

Den första ”Avatar” skildrade en framtid där jordens resurser tagit slut och människorna försöker plundra Pandora på värdefull metall. I uppföljaren ”The way of water” är det havens ekosystem och ömtåliga djurliv som hotas av giriga människor med vapen. Pressbild.
TT
/
/
Z.E
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

3 timmar sedan

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

3 timmar sedan
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

idag 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.