Sam Smith släpper nytt album i januari. Arkivbild.
Sam Smith släpper nytt album i januari. Arkivbild. - Foto: TT

Albumen att se fram emot 2023

Fever Ray släpper sitt första album på över fem år, Lana Del Rey är inne på sitt nionde – och Ed Sheeran hintar om nytt.Början av musikåret 2023 präglas dock av en svensk producent: Max Martin.


Fakta: Årets album – ett urval

Den 6 januari

Iggy Pop, “Every loser”

Den 20 januari

Lukas Graham, “4 (The pink album)”

Måneskin, “Rush!”

Den 27 januari

Ava Max, “Diamonds and dancefloors”

Sam Smith, “Gloria”

The Smashing Pumpkins, “Atum: Act two”

Den 3 februari

Ellie Goulding, “Higher than heaven”

Jonatan Leandoer96, “Sugar world”

Dina Ögon, “Oas”

Den 10 februari

In Flames, “Foregone”

Paramore, “This is why”

14 februari

Caroline Polachek, “Desire, I want to turn into you”

Den 17 februari

Pink, “Trustfall”

Den 24 februari

Tiësto, “Drive”

Gorillaz "Cracker Island"

Den 10 mars

Fever Ray, “Radical romantics”

Lana Del Rey, “Did you know that there’s a tunnel under the ocean blvd”

Den 14 april

Metallica, “72 seasons”

Den 28 april

Neil Gaiman & Fourplay String Quartet, “Signs of life”

Det italienska rockbandet Måneskin rivstartar 2023 med albumet "Rush" den 20 januari. För att skapa plattan åkte de forna Eurovision-vinnarna till Los Angeles och den svenske stjärnproducenten Max Martin.

— Det var coolt, det gav oss verkligen ett annat perspektiv. Det är alltid intressant att jobba med andra eftersom man mixar sina kreativa visioner, har bandmedlemmen Victoria De Angelis tidigare sagt till TT.

Brittiske Sam Smith, som släpper albumet "Gloria" i slutet av januari, har också samarbetat med Max Martin. I en intervju med musiktidningen Billboard berättar den hajpade 30-åringen att plattan är döpt efter hens inre röst – och uppmuntrar samtidigt fansen att hitta sin egen.

Max Martin har även varit inblandad i Pinks nionde studioalbum "Trustfall" och Ellie Gouldings nya fullängdare "Higher than heaven", båda kommer i februari.

Samarbete med Olof Dreijer

Fever Ray släpper fullängdaren "Radical Romantics" den 10 mars – och för första gången på åtta år har Karin Dreijer, som artisten egentligen heter, skrivit musik ihop med sin bror Olof Dreijer. Syskonen hade den ikoniska elektroduon The Knife ihop mellan 1999 och 2014. Enligt ett pressmeddelande skildrar Fever Ray sin kamp med kärlek, eller närmare bestämt, myten om kärlek, på den nya fullängdaren.

Fever Ray släpper ett nytt album i mars. Arkivbild.

Samma dag släpper det amerikanska stjärnskottet Lana Del Rey albumet “Did you know that there’s a tunnel under the ocean blvd”, och redan nu finns titelspåret ute. Gästar gör bland andra Jon Batiste och Father John Misty, bland producenterna märks den mångårige samarbetspartnern Jack Antonoff.

I slutet av mars är det dags för Depeche Modes första album sedan 2017 – dessutom det första efter bandmedlemmen Andy Fletchers bortgång i maj. Trots titeln "Memento mori", som betyder “kom ihåg att du är dödlig” på latin, blev majoriteten av låtarna till före Fletchers död, enligt frontmannen Dave Gahan.

Ed Sheeran släpper nytt

Ed Sheeran meddelade i november att han har ett nytt album på gång under 2023. Varken releasedatum eller titel är satt, men fans har spekulerat i om albumet kommer att kallas för “Subtract”, eftersom popstjärnan tidigare har döpt sina skivor efter matematiska symboler.

Även Dua Lipa jobbar på nytt material. Redan i mars 2022 berättade hon för magasinet Vogue att halva skivan var färdig och att hon går mot ett mognare sound. Om uppföljaren till “Future nostalgia” kommer i år återstår att se.

Fler artister som har hintat om att de har ny musik på gång är Wet Leg, Nicki Minaj och Olivia Rodrigo.

Bland svenska släpp under 2023 märks Yung Leans sidoprojekt Jonatan Leandoer96, In Flames kommande album "Foregone" och Seinabo Seys nya platta, som ännu inte har fått en titel.

En annan musikhändelse år 2023 är att Håkan Hellström ger sig ut på en stor Sverigeturné 2023. Göteborgssonen har inte släppt något album sedan 2020 års "Rampljus", så om det blir någon ny platta lagom till turnéstart får framtiden utvisa.

Lana Del Rey är aktuell med ny musik. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Keplerduon årets deckarförfattare igen

Johanna Nordströms känga till Gekås Ullared: "Åt helvete"

3 timmar sedan
Johanna Nordström och Edvin Törnblom driver podden "Ursäkta" tillsammans. Men i senaste avsnittet passade Johanna på att ge en känga till Gekås Ullared.

Felix Herngrens svindlande förmögenhet

3 timmar sedan
Det går minst sagt bra för Felix Herngren. Komedikungen är aktiv i en rad olika bolag varav alla blomstrar. Och ja, här pratar vi rediga summor....

Lyxfällan-Patricks fru om sorgen: "8 månader och 20 dagar som änka"

3 timmar sedan
Efter Patrick Grimlunds bortgång sörjer frun på vad som skulle ha varit parets tionde bröllopsdag. På Instagram överöses hon med kärlek.

Fler tecken på att "Star wars"-spel hänger löst

idag 14:08
Efterlängtade "Star wars: Knights of the old republic", som Sony visade upp 2021 kanske inte blir av.

Gängåklagare trött på snack – alla måste bidra

idag 12:02
"En flerfrontshandling" behövs mot gängkriminaliteten. Så skrev åklagaren Lisa dos Santos redan i höstas. Nu måste alla tänka på vad man kan göra, säger hon.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.