The Weeknd är en av de artister vars konsert man kan skrapa fram i en ny typ av slumpmässig biljett. Arkivbild.
The Weeknd är en av de artister vars konsert man kan skrapa fram i en ny typ av slumpmässig biljett. Arkivbild. - Foto: TT

Skrapbiljetter ska locka unga till konserter

Konsertarrangörerna Live Nation och Luger inför en ny typ av biljett – en skrapbiljett där man köper en slumpmässig konsertupplevelse. Initiativet ska locka fler unga att se konserter live.


Fakta: Andra typer av biljetter

Gratisbiljetter – 2010 satsade exempelvis Arvikafestivalen på pensionärerna och släppte den så kallade "65+-biljetten" som lät dem gå gratis på festivalen.

Vip-biljetter – biljetter som både kostar mer och ger mer. En vip-biljett kan exempelvis innebära att man får komma först in i konsertarenan, får stå allra längst fram eller får tillgång till backstage-området.

Den kallas "shuffle ticket" och är inspirerad av "shufflefunktionen" på spellistor. För 300 kronor ska den ge en slumpmässig konsertupplevelse för två personer. Konsertarrangörerna Luger och Live Nation släpper omkring tusen sådana biljetter i tre omgångar från den 25 januari.

— Vi vill få in unga som inte har fått chansen att uppleva live på grund av pandemin, och få dem att uppleva sin första konsert eller festival. Och den oväntade konsertupplevelsen kan också vara den bästa. Det är det vi ofta får höra, säger Emilie Olsson Lignell, projektledare och kampanjansvarig på Live Nation.

"Visa bredd"

TT: Har det varit svårt att nå en ny publik efter pandemin?

— Både ja och nej. Nu ökar biljettförsäljningen markant efter pandemin men vi vill ändå ge chansen till de unga som kanske inte har upplevt sin första konsert eller festival.

I potten ligger arrangörernas samtliga spelningar från februari till september i år – vilket kan bli allt från The Weeknd, Louis Tomlinson, Maja Francis, Bruce Springsteen eller First Aid Kit och festivaler som Lollapalooza.

— Vi gör det också för att kunna visa på vår bredd – och hur många konserter det finns därute, säger Emilie Olsson Lignell.

"Kan dra vinstlotter"

Inför att hårdrocksbandet Metallica ska komma till Sverige presenterade Live Nation också nyligen en ny typ av tvådagarsbiljett, som ska locka fansen till en så kallad "No repeat weekend" med två kvällar som har både olika låtlistor och förband.

TT: Kommer vi att få se fler biljettexperiment framöver?

— Vi är måna om att säkerställa att det finns både upplevelser och biljettyper som passar alla. Därför är det både kul och viktigt med olika kreativa möjligheter.

TT: För vissa konserter blir det alltså ett mycket billigare pris så här?

— Det finns inga nitlotter och vi har även festivalbiljetter med. Men det är en tillfällig kampanj så det har inget att göra med att man ska sänka priser. Det är en slumpad upplevelse, säger Emilie Olsson Lignell.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

1 timme sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.