Stockholm

S vill se en ny filmpolitisk utredning

Socialdemokraternas Lawen Redar vill se en ny filmutredning. Arkivbild.
Socialdemokraternas Lawen Redar vill se en ny filmutredning. Arkivbild. Foto: TT

Efter sex år med statlig filmpolitik vill Socialdemokraterna ha en ny utredning.Det är hög tid att utvärdera om det här är tillräckligt bra, säger kulturpolitiska talespersonen Lawen Redar.


Fakta: Filmpolitiken

Mellan 1963 och 2016 fanns det så kallade filmavtalet mellan branschens parter som bland annat finansierades av en biografavgift på 10 procent av biljettpriset. När filmbranschen förändrades ansågs konstruktionen förlegad och staten tog över ansvaret den 1 januari 2017. Då slopades biografavgiften och en moms på 25 procent på biografföreställningar infördes. Sedan dess finansieras Filminstitutets verksamhet helt av statliga medel. Källa: Svenska filminstitutet.

För sex år sedan gick det gamla filmavtalet i graven och staten tog kontroll över filmpolitiken.

Sedan dess har antalet biobesök fortsatt att minska, medan strömningstjänsternas intåg på den svenska marknaden ritat om filmkartan och skapat ytterligare konkurrens mot svensk film och biograferna.

Nu vill Socialdemokraterna utreda filmpolitiken på nytt.

— En sån här utredning ska mynna ut i vad svensk film ska göra och på vilket sätt vi garanterar tillbaka publiken, främjar språket och Sveriges filmpolitik i den internationella konkurrensen, säger Lawen Redar.

I länder som Frankrike och Tyskland har diskussionen om den engelskspråkiga filmens dominans varit livlig. Lawen Redar tycker att det är något att titta på även i en svensk kontext.

— Frågan är hur vi ska säkerställa svenskt innehåll i en väldigt amerikaniserad samtid, men jag tycker att det här är frågor som främst ska ligga på den europeiska nivån. Initialt är jag skeptisk till kvoter och sånt.

Socialdemokraternas utspel kom i samband med det så kallade filmpolitiska toppmötet som arrangeras under Göteborgs filmfestival.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.