Marcus & Martinus och Paul Rey.
Marcus & Martinus och Paul Rey. - Foto: Jessica Gow/TT

Marcus & Martinus och Paul Rey till final i Melodifestivalen

Marcus & Martinus fick flest röster av tittarna för sin låt “Air” och blev den första finalisten från deltävlingen i Lidköping. Duon får sällskap av Paul Rey i Melodifestivalens final.


De norska forna barnstjärnorna Marcus & Martinus har varit de överlägset största favoriterna inför deltävlingen och haft flest fans på plats i arenan i Lidköping.

De fick nästan hälften av alla röster i den enkät bland publiken som gjordes av Melodifestivalklubben efter fredagens genrep och tittarna framför tv:n höll uppenbarligen med.

Marcus & Martinus har valt den svenska Melodifestivalen framför den norska i år eftersom de numera har sitt artistliv just här i Sverige.

— För oss handlar det mycket om tajming, vad som kändes rätt för oss. Vi ligger på ett svenskt skivbolag, vår pr-byrå är svensk och vårt management också. Det är bara i Sverige vi jobbar, sade Marcus Gunnarsen till TT tidigare i veckan.

Trots att Paul Rey varit i final i Melodifestivalen två av de senaste tre åren nämndes han knappt alls i förhandssnacket. Men nu är Malmösångaren klar för finalen efter insatsen i deltävlingen i Lidköping.

Till semifinal går Nordman och Melanie Wehbe.

Melanie Wehbe sjöng låten ”For the show”.

Folkrock och dansbandssväng

Melodifestivalen gick in på andra halvan av startfältet när den tredje deltävlingen av fyra gick av stapeln i Lidköpings stora inomhusarena för bandy.

Programledaren Farah Abadi inledde tv-sändningen med att få infria sin dröm om att uppträda på scenen med Dolly Style, gruppen som tävlat tre gånger i Melodifestivalen och nu stod för öppningsnumret.

Tävlingen i Lidköping bjöd på sju bidrag som spretade genremässigt från Nordmans folkrock med nyckelharpa via mer traditionell Mellopop av Paul Rey, Melanie Wehbe och Laurell till dansbandssväng i form av Casanovas och storslagen ballad signerad Ida-Lova.

Programledarna Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

Svenne & Lotta hyllas

Förutom själva tävlingen i kväll uppträdde gruppen Afro-dite i mellanakten med låten "Bang, en boomerang", en hyllning till duon Svenne & Lotta, som valts in i Melodifestivalens Hall of fame, några månader efter sångaren Svenne Hedlunds död i fjol.

Afro-ditemedlemmen Blossom Tainton Lindquists pappa Graham Tainton gjorde originalkoreografin till Svenne & Lotta när det begav sig, i Melodifestivalen 1975.

Förutom Svenne & Lotta blev även Petra Mede hyllad under kvällen – också hon invald i Hall of fame.

Nordman framförde låten ”Släpp alla sorger”.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!