Kayije Kagame spelar Rama, som dödar sitt lilla barn, i den franska filmen 'Saint Omer'. Pressbild.
Kayije Kagame spelar Rama, som dödar sitt lilla barn, i den franska filmen 'Saint Omer'. Pressbild. - Foto: Edge Entertainment

Prisbelönt film skildrar franskt barnamord

Publicerades: 21 Mar, 06:56

År 2013 dödade Fabienne Kabou sin lilla dotter genom att lämna henne på en strand för att dränkas. Om detta fall handlar Alice Diops hyllade och mångfaldigt prisbelönade film ”Saint Omer”.


Fakta: Kayije Kagame

Ålder: 36 år.

Bor: I Paris.

Yrke: Skådespelare, konstnär.

Tidigare filmer. "L' Invité", "H24", "24 h de la vie d'une femme".

Aktuell: I "Saint Omer" som har svensk biopremiär 24/3.

”Saint Omer” är en av de internationellt mest uppmärksammade franska filmerna på många år. Den belönades bland annat med två priser på Venedigfestivalen i höstas och var Frankrikes Oscarsbidrag (även om den inte gick vidare). Nu får den svensk biopremiär.

Kayije Kagame spelar Rama, den person som är baserad på verklighetens Fabienne Kabou. Hon reste 2013 till den lilla kuststaden Berck-sur-Mer och gick på natten ned till stranden där hon lämnade sin 15 månader gamla dotter i vattenbrynet för att dö.

Fallet fick stor uppmärksamhet i Frankrike, delvis för att Kabou framstod som en oerhört komplex person. Hon beskrevs under rättegången som en anmärkningsvärt intelligent kvinna, men berättade också att hon styrts av illvilliga inre röster och att hon tagit råd från "häxor".

"Ville inte träffa henne"

Kayije Kagame berättar för TT att hon valde att inte möta Kabou inför inspelningen.

— Jag vill inte träffa henne, jag ville inte träffa hennes advokat, jag ville inte träffa någon som hade med fallet att göra. Jag mötte henne genom hennes ord.

Filmen är ett rättegångsdrama, där den unga journalisten Laurenne, spelad av Guslagie Malanda, bevakar rättegången. Laurenne blir mer och mer personligt engagerad. Hon är gravid, har liksom Rama problem med relationen till sin mamma – och hon lever med en vit man, precis som Rama gjorde.

Alice Diop tog emot priset för årets bästa film på Césargalan i februari. Arkivbild.

Alice Diop, som tidigare har gjort sig känd som dokumentärfilmare, har filmat rättegångsscenerna med kameran stillastående riktad mot Kagame, när Rama ska avge sitt vittnesmål.

— Det här är exakt det som Kabou sade under den riktiga rättegången. Det är hennes ord, det är hennes sanning. Det finns videofilmat, men jag ville inte se det.

— Det vi ser är under hennes vittnesmål är det som åskådarna i rättegångssalen ser. Rama släpper in oss på ett mer intimt sätt, det är oerhört rörande, det hon säger.

"Fler frågor än svar"

Exakt varför Fabienne Kabou dödade sin lilla dotter är fortfarande ett mysterium.

— Det finns fler frågor än svar. Jag förstår fortfarande inte varför. Och när inspelningen var över känns det befriande. Det hade varit så intensivt. Det var som om jag genomgick min egen rättegång när jag spelade henne. Jag kände mig glad över att bli frisläppt, säger Kayije Kagame.

Kagame berättar att under själva inspelningen talade hon och Alice Diop knappt med varandra.

— Vi hade en sådan tillit till varandra att det inte behövdes. Vi repeterade under tolv dagar, sedan filmade vi. Och vi arbetade i ensamhet. Vi talade inte med varandra, det behövdes inte. Vi var nästan som nunnor som förberedde sig på att gå i kloster.

Kayije Kagame tillsammans med regissören Alice Diop och medspelaren Guslagie Malanda på filmfestivalen i Venedig, där "Saint Omer" premiärvisades. Arkivbild.
TT
/
/
Senaste nytt

Drottningen hyllas i nästa "The Crown"

2 timmar sedan

Publikrekord på Sweden Rock

3 timmar sedan
Festivalen Sweden Rock avslutas på lördagskvällen och arrangemanget har i år haft fler besökare än någonsin tidigare – 171 580 sålda biljetter fördelat på fyra dagar.

Efter knivdåd - skjuter fram utomhusbio

igår 20:04
Annecys internationella festival för animerad film skulle ha öppnats i morgon, söndag, med utomhusbio i parkområdet Le Pâquier intill Annecysjön i sydvästra Frankrike.

Tove Janssons okända konstverk visas i Paris

igår 13:54
Målningar, teckningar och illustrationer av Mumintrollets skapare Tove Jansson, som tidigare inte setts av allmänheten, ställs ut i Paris i höst, skriver The Guardian.

Robyn och Charli XCX gör musik tillsammans

igår 12:56
Svenska Robyn och brittiska Charli XCX jobbar på gemensam ny musik, enligt ett inlägg på Charli XCX Twitter.

Sex brännskadade under "Gladiator"-inspelning

igår 10:56
Sex personer i produktionen har skadats i en olycka under inspelningen av storfilmen "Gladiator 2" i Marocko, skriver Deadline.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.