Stockholm

Det gjorde Let's Dance-profilens föräldrar för att "få bort" hans homosexualitet

Andreas Wijk berättar om sin långa väg till att komma ut i en intervju i Dagens Nyheter. Arkivbild.
Andreas Wijk berättar om sin långa väg till att komma ut i en intervju i Dagens Nyheter. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu berättar artisten Andreas Wijk om hur lång tid det tog för honom att acceptera sin homosexualitet. Tillsammans med sina föräldrar försökte de länge att "bota" hans sexuella läggning.


I fjol kom "Let's dance"-aktuella Andreas Wijk ut som homosexuell. I en video som setts av 25 miljoner människor på Youtube sjunger artisten "If I was gay" för sina föräldrar.

Men nu berättar Andreas Wijk att han kom ut för sina föräldrar för 15 år sedan och att de tillsammans under en period försökte "bota" hans homosexualitet med hjälp av bön. Redan som 15-åring bad han sina föräldrar om hjälp.

— Jag kände mer hopp än oro faktiskt. Vi skulle ju be tillsammans och om två eller tre gör det, så ... Nu blir jag fri, liksom, det lovar ju Bibeln! Så tänkte jag, säger Andreas Wijk till DN.

Familjen Wijk är engagerad i Pingstkyrkan och tipsade även om en pastor som med hjälp av omvändelseterapi skulle bota honom. Men Andreas drog sig ur det försöket. Några år senare blev istället hans föräldrar "omvända" med hjälp av den frikyrklige teologen Niclas Öjebrandt som gav dem ett nytt perspektiv på homosexualitet.

— Det var verkligen en vändpunkt, säger Andreas pappa Thomas Wijk till DN. I kristendomens kärna finns ju kärleksbudskapet, och jag hade länge så svårt att förstå hur det skulle kunna gå ihop med att ta avstånd från det Andreas kände.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.