Hästhuvudet är ett av tre marmorfragment som återlämnats till Grekland.
Hästhuvudet är ett av tre marmorfragment som återlämnats till Grekland. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Påven återlämnar delar av Parthenon

Påven har satt ned foten i den infekterade Parthenon-frågan och återbördat marmorfragment till Grekland som prytt templet, skriver The Guardian.


Det rör sig om tre utsökt skulpterade fragment som har varit i Vatikanens ägo i mer än två århundraden. Huvudet av en ung pojke, ett hästhuvud och en skäggbeprydd mans ansikte har nu funnit ett nytt hem i Akropolis-museet i Aten.

Franciskus initiativ hyllas av bland andra Greklands kulturminister Lina Mendoni som menar att det visar hur "delarna av Parthenon kan återförenas".

Sedan lång tid tillbaka pågår en hätsk debatt om den mycket större del av tempeldekorationerna från Parthenon som finns på British Museum i London.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Indieartister växer på Spotify

Elinor Torp får Stig Dagerman-pris

igår 19:08
Journalisten och författaren Elinor Torp tilldelas årets Stig Dagerman-pris för att hon "riktar ett obevekligt ljus in i det svenska välfärdssamhällets skuggsida", skriver Älvkarleby kommun i ett pressmeddelande.

Nytt Banksy-verk intill beskuret träd

igår 17:36
En ny väggmålning av den anonyme konstnären Banksy väcker uppmärksamhet i Finsbury Park i London.

Det vill Lotta Lundgren ha på sig när hon begravs: "Bryts ner"

igår 17:04
Att tänka på vad man ska ha på sig när man begravs kanske känns avlägset, men poddaren och tv-profilen Lotta Lundgren vet precis vilka kläder hon ska ha.

Persson Giolito lämnar Netflixproduktion

igår 16:38
Författaren Malin Persson Giolito väljer att ta bort sitt namn från Netflix spänningsserie "I dina händer" – som baseras på hennes bästsäljande bok med samma titel, skriver Dagens Nyheter.

Såpainspelning på toppmöte

igår 16:18
Statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor får chans att bli tv-kändisar när franska tv-komedin "Parlement" tar fram kamerorna under veckans EU-toppmöte.