Trots att det är hans stora roll i karriären är Brian Cox glad att 'Succession' går i mål efter den fjärde säsongen.
Trots att det är hans stora roll i karriären är Brian Cox glad att 'Succession' går i mål efter den fjärde säsongen. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Brian Cox om Succession: "Ett naturligt slut"

Publicerades: 28 Mar, 13:50

Mediemogulen Logan Roy är hans livs roll, men nu är det skönt att det är över.
– Det blir ett naturligt slut nu, säger Brian Cox om fjärde och sista säsongen av "Succession".


Fakta: Brian Cox

Ålder: 76.

Familj: Fru och fyra barn.

Bor: New York.

Bakgrund: Född i Dundee i Skottland, började som tonåring arbetade på en teater och utbildade sig till skådespelare. Fick sitt genombrott i Storbritannien i en rad uppsättningar och filmer på 1970-talet. Är känd som en stor Shakespearetolkare och har växelvis med teaterrollerna gjort filmer i Hollywood, däribland som den förste Hannibal Lecter på film i "Manhunter" (1986) och i "Braveheart" (1995) och "Troja" (2004) samt i två Bourne-filmer.

Överallt han går blir Brian Cox igenkänd av folk som vill att han ska skrika "fuck off" till dem.

Rollen i "Succession" som den brutale Logan Roy, vars förkärlek för svordomar är välkänd, har blivit kronan på verket för en skådespelare som var i 70-årsåldern när han gick från att vara en skådespelare du kände igen från biroller utan att kunna namnet på till att kliva fram som stjärna.

— Det är ju jättelöjligt, säger han roat om alla som ber honom att svära åt dem.

— Jag har haft tur och en jättelång karriär med många fina roller och så kommer plötsligt det här och blir ett fenomen, säger Brian Cox och skrattar till.

Sista säsongen av Succession rullar på HBO Max

Han är i Stockholm för att prata med journalister om fenomenet – "Succession", som precis har börjat sin fjärde och sista säsong på HBO Max.

Brian Cox tycker inte att hans rollfigur Logan Roy är enbart elak. Det finns en sårbarhet bakom rustningen.

Trots att den gett honom stjärnstatus stöttar Brian Cox serieskaparen Jesse Armstrongs beslut att lägga ner serien och avsluta sagan om mediemogulen och hans intrigerande barn som vill manövrera ut honom.

— Det har gått bra för oss. Det har varit en fantastisk serie, en unik serie, men Jesse hade modet att avsluta den nu, säger Brian Cox.

— Jag måste också credda HBO som inte pressade oss att fortsätta. De hade gärna velat det, men ställde inga krav. Så det blir ett naturligt slut nu, vilket är bra, fortsätter han.

Brian Cox om Logan Roy: "Missförstådd"

Logan Roy betraktas som nutidens motsvarighet till 80-talets JR Ewing i "Dallas" eller Voldemort i Harry Potter – ondskan personifierad. Men Brian Cox tycker att det är för enkelt att säga så. Det finns en sårbarhet under rustningen, som inte alla ser. Och han älskar sina barn, trots allt.

— Han är den mest missförstådda rollfiguren jag har spelat, utbrister han. De ser honom inte som den ensamma och isolerade person han är, förklarar Brian Cox.

Succession-skådisen hyllar Alexander Skarsgård

Få rår på Logan Roy, men i slutet av den tredje säsongen kom den svenske startupmiljardären Lukas Matsson, spelad av Alexander Skarsgård, in i handlingen och försökte ta över hans företag. Skarsgård får en ännu större roll i den sista omgången av serien. Och Brian Cox öser lovord över svensken.

— Det som är så bra med Alexander är att han kommer från en teaterfamilj och det syns, för det går så lätt för honom. Han är en riktigt bra person. Jag känner honom inte så väl, men det klickade för oss, säger Brian Cox och knäpper händerna.

Brian Cox som Logan Roy i "Succession". Pressbild.

Nu går "Succession" mot sitt slut. Brian Cox ska spela teater framöver, en pjäs om Bach i Bath i England i oktober och så "Lång dags färd mot natt" i London. Inspelningen av tv-serien är färdig.

TT: Var det något från Logan Roy du snodde med dig från inspelningen?

— Ja, några cardigans. Jag tog några av dem. Men kepsen, som blivit hans signum, den är faktiskt min. Jag råkade ha på mig den en dag och så blev den "hans". Så jag är lite irriterad över att den förknippas med honom.

Nya avsnitt av "Succession" släpps på måndagar på HBO Max.

TT
/
HBO
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Carolina Gynning visar upp sin stora tatuering på ryggen

Juilliard sparkar tidigare chef

1 timme sedan
Juilliard School i New York, en av världens mest kända musikhögskolor, har sparkat en tidigare chef efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mannen hade under 25 år en ledade position på skolan.

Därför känner du igen lyxvillan i Netflix-serien "Barracuda Queens"

2 timmar sedan
Barracuda Queens, som baseras på verkliga händelser, gör succé på Netflix. Tycker du kanske att karaktären Amina Khalils hus ser bekant ut? Det finns en förklaring till det.

Norska Melodifestivalen bjuder in släppta låtar

2 timmar sedan
Inför Melodifestivalen 2024 inför Norge en stor regeländring: Alla norska låtar utgivna efter 1 september i höst får tävla. Det betyder att även musik som redan har nått publiken kan vara med.

Domstol: Krim-guld ska skickas till Kiev

2 timmar sedan
Högsta domstolen i Nederländerna har beslutat att en ovärderlig guldskatt från Krimhalvön ska lämnas till Ukraina. Precis innan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 lånades guldskatten, "Det skytiska guldet", ut till Allard Pierson Museum i Amsterdam. Såväl Ukraina som fyra olika museer på det ockuperade Krim har sedan gjort anspråk på skatten under en diskussion som pågått under tio år. Men skatten ska till Kiev och till den ukrainska staten – inte till Krim, enligt beslut i Högsta domstolen i Nederländerna.

Sommarvärdens hånfulla pik – efter Sveriges Radios miss

3 timmar sedan
"Sommar i P1" drar snart igång och 2023 års sommarpratade har presenterats. Men i samband med detta gjorde Sveriges Radio en liten miss, som sommarvärden Ahmed Berhan inte var sen att uppmärksamma.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.