Michel Houellebecq. Arkivbild.
Michel Houellebecq. Arkivbild. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Houellebecq förlorar tvist – porrfilm får visas

Publicerades: 28 Mar, 21:06

Det kan måhända låta som handlingen i en roman skriven av den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq själv: En åldrad författare går med på att spela in en porrfilm, bara för att senare ångra sig.


Men historien är i högsta grad verklig och utspelade sig i en domstolssal i Nederländerna på tisdagen, där en domare beslutade att tillbakavisa den bästsäljande Houellebecqs krav på att stoppa en erotisk film där han själv medverkar.

Enligt 67-årige Houellebecq har filmen, "Kirac 27", skadat hans rykte. Dessutom ska han enligt egen utsaga ha förmåtts att skriva under ett ofördelaktigt kontrakt i berusat tillstånd.

Domen: "Obegripligt"

Detta avvisades dock av den nederländske domaren, som i domen konstaterar att det är "obegripligt varför författaren deltog i inspelningarna om han fann överenskommelsen så pass problematisk".

Houellebecqs advokat Jacqueline Schaap säger att hennes klient är "mycket besviken över domen" och överväger huruvida han ska överklaga. Så sent som i februari förlorade den franska litteraturens enfant terrible ett liknande mål i sitt hemland.

Den bisarra historien ska enligt domen ha tagit sin början i november 2022, när Houellebecqs fru vid en middag i Paris berättade för filmens regissör Stefan Ruitenbeek att hennes make ville "göra en porrfilm för att råda bot på sin dysterhet".

Därefter spelades en sexscen in i Paris och i december skrev parterna kontrakt i Amsterdam.

"Jag var trött"

Enligt Houellebecq ska kontraktet ha lämnat honom "i händerna på" Ruitenbeek.

— Jag var trött, det var en lång dag och det välbehövliga vinet hade redan hunnit drickas. Jag har ingen ambition att bli porrstjärna vid min ålder, sade han under rättegången.

Domaren anser förvisso att kontraktet är "långt ifrån balanserat" och ger regissören långtgående rättigheter, men bedömer inte att det bryter mot lagen.

Den ständigt omsusade Michel Houellebecq har gett ut ett flertal böcker sedan debuten 1991 och fick sitt stora genombrott med "Elementarpartiklarna", som kom ut 1998. Hans senaste roman "Förinta" släpptes i Sverige i december i fjol.

TT
/
/
Senaste nytt

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

igår 22:24

Carolina Gynning visar upp sin stora tatuering på ryggen

igår 15:52
Att Carolina Gynning har en rad gaddar är någonting de flesta vet om. Men tatueringen hon har på ryggen är det inte många som sett.

Juilliard sparkar tidigare chef

igår 15:20
Juilliard School i New York, en av världens mest kända musikhögskolor, har sparkat en tidigare chef efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mannen hade under 25 år en ledade position på skolan.

Därför känner du igen lyxvillan i Netflix-serien "Barracuda Queens"

igår 14:19
Barracuda Queens, som baseras på verkliga händelser, gör succé på Netflix. Tycker du kanske att karaktären Amina Khalils hus ser bekant ut? Det finns en förklaring till det.

Norska Melodifestivalen bjuder in släppta låtar

igår 13:58
Inför Melodifestivalen 2024 inför Norge en stor regeländring: Alla norska låtar utgivna efter 1 september i höst får tävla. Det betyder att även musik som redan har nått publiken kan vara med.

Domstol: Krim-guld ska skickas till Kiev

igår 13:30
Högsta domstolen i Nederländerna har beslutat att en ovärderlig guldskatt från Krimhalvön ska lämnas till Ukraina. Precis innan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 lånades guldskatten, "Det skytiska guldet", ut till Allard Pierson Museum i Amsterdam. Såväl Ukraina som fyra olika museer på det ockuperade Krim har sedan gjort anspråk på skatten under en diskussion som pågått under tio år. Men skatten ska till Kiev och till den ukrainska staten – inte till Krim, enligt beslut i Högsta domstolen i Nederländerna.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.