Stockholm

Nyutgåva av "Borta med vinden" varnar för rasism

Affisch från filmatiseringen av 'Borta med vinden' från 1939. Arkivbild.
Affisch från filmatiseringen av 'Borta med vinden' från 1939. Arkivbild. Foto: Ulf Palm/TT

Den nya engelska utgåvan av Margaret Mitchells klassiska roman "Borta med vinden" får ett nytt förord som varnar för rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.


Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory, känd för de storsäljande böckerna "Den andra systern Boleyn" och "Den vita drottningen".

I förordet, som har formen av en essä, skriver Gregory bland annat att "Borta med vinden" försvarar rasism, förhärligar vit överhöghet och för fram slavägarnas syn på den amerikanska söderns historia.

Förlaget Pan Macmillan har inte gjort några förändringar i själva romanen eftersom man menar att det skulle underminera autenticiteten i texten. Men förlaget menar att man inte står bakom framställningen av svarta människors underordning.

Romanen utkom 1936 och blev en omedelbar succé. Tre år senare filmatiserades den med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollerna och filmen satte ett än i dag svårslaget publikrekord.

Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att "en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.