Affisch från filmatiseringen av 'Borta med vinden' från 1939. Arkivbild.
Affisch från filmatiseringen av 'Borta med vinden' från 1939. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Nyutgåva av "Borta med vinden" varnar för rasism

Den nya engelska utgåvan av Margaret Mitchells klassiska roman "Borta med vinden" får ett nytt förord som varnar för rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.


Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory, känd för de storsäljande böckerna "Den andra systern Boleyn" och "Den vita drottningen".

I förordet, som har formen av en essä, skriver Gregory bland annat att "Borta med vinden" försvarar rasism, förhärligar vit överhöghet och för fram slavägarnas syn på den amerikanska söderns historia.

Förlaget Pan Macmillan har inte gjort några förändringar i själva romanen eftersom man menar att det skulle underminera autenticiteten i texten. Men förlaget menar att man inte står bakom framställningen av svarta människors underordning.

Romanen utkom 1936 och blev en omedelbar succé. Tre år senare filmatiserades den med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollerna och filmen satte ett än i dag svårslaget publikrekord.

Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att "en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Falciani var "för tjock" – nu anställer företaget Bianca Ingrosso

Shirley Clamp till attack mot artistkollegorna: "För fasen"

Dotter, Medina och Titiyo är några av de artister som har valt att hoppa av Eurovision-festen i Malmö. Mello-veteranen Shirley Clamp har däremot inga planer på att ställa in sin spelning. I en ny intervju riktar hon nu en känga mot de artister som har valt att avbryta sin medverkan.

Hanna Friberg gripen i USA: "Saker hände"

1 timme sedan
Hanna Friberg har blivit gripen i USA tillsammans med vännen Stella Cocozza. Vännerna höll helt enkelt på att bli utslängda från landet.

Många avhopp från Eurovision i Malmö

1 timme sedan
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

1 timme sedan
Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

2 timmar sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".