Loreen under måndagens genrep inför semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool.
Loreen under måndagens genrep inför semifinal i Eurovision Song Contest i Liverpool. - Foto: Jessica Gow/TT

Eurovision 2023: Loreens största konkurrent i semifinal 1

Det finns chans till nordisk dominans i Eurovisions första semifinal.Sverige, Finland och Norge är alla tre i topp och väntas gå vidare enligt spelbolagen.


Fakta: Startfältet i semifinalen

1. Norge: Alessandra – “Queen of kings“

2. Malta: The Busker – “Dance (our own party)“

3. Serbien: Luke Black – “Samo mi se spava“

4. Lettland: Sudden Lights – “Aijā“

5. Portugal: Mimicat “Ai coração“

6. Irland: Wild Youth – “We are one“

7. Kroatien: Let 3 – “Mama ŠČ!“

8. Schweiz: Remo Forrer – “Watergun“

9. Israel: Noa Kirel – “Unicorn“

10. Moldavien: Pasha Parfeni – “Soarele şi luna“

11. Sverige: Loreen – “Tattoo“

12. Azerbajdzjan: Tural Turan X – “Tell me more“

13. Tjeckien: Vesna – “My sister’s crown“

14. Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – “Burning daylight“

15. Finland: Käärijä – “Cha Cha Cha“

Stämningen är laddad i Liverpool, där årets Eurovision Song Contest 2023 äger rum. Loreens bidrag "Tattoo" har varit favorittippat ända sedan hon vann svenska Melodifestivalen i början av mars.

Loreens scen har krympt inför Eurovision 2023

Intresset för den svenska artisten har varit massivt från europeisk press och under invigningsceremonin var hon en av de artister som tog allra längst tid på sig att gå nedför den turkosa mattan. Alla ville helt enkelt prata med Loreen.

— Jag är en "people person" och får energi av sådana här sammanhang. Det är mäktigt att se folk i ögonen, sade hon till TT under evenemanget.

Loreen har varit tvungen att krympa sitt scenbygge, som i svenska Melodifestivalen vägde 1,8 ton, till en betydligt mindre variant i ESC.

Get to know Loreen: Boyfriend, family, height and odds of winning Eurovision Song Contest 2023

Loreen ställs mot Käärijä och Alessandra

I kvällens semifinal ställs hon mot de två andra fanfavoriterna, Finlands Käärijäs "Cha cha cha" och Norges Alessandras "Queen of kings".

Käärijäs blandning av metal och rap på finska ses som den verkliga utmanaren om segern i tävlingen, men artistens nerver har ställt till det under repetitionerna: under genrepet på måndagen hade han problem att träffa tonerna. Käärijä har tidigare berättat för TT att han aldrig hade framträtt i tv före den finländska uttagningen.

— Jag hade nog spelat inför kanske några tusen personer tidigare. Det var svårt att tänka på alla kameror och i vilken ordning man skulle titta in i dem, sade han.

Eurovision 2023: Fansen rasar efter videon på Loreen

Kroatiens bidrag “Mama ŠČ!“ är en känga till Putin – om än i förtäckta ordalag.

Eurovision 2023 – semifinal 1: De tros gå vidare

I svallvågorna efter den nordiska toppstriden tippas akter som kroatiska anti-Putindängan “Mama ŠČ!“, tjeckiska feministchlagern "My sister's crown" och Israels andliga "Unicorn" ta sig till final.

Länder från "the big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna.

Italien, Frankrike och Tyskland syns i kvällens sändning, där franska La Zarras Edith Piaf-doftande "Évidemment" just nu ligger trea hos spelbolagen att ta hem hela ESC – efter Loreen och Käärijä som är etta och tvåa.

Eurovision 2023: Odds, bidrag och tv-tider

Planerar du att sitta bänkad under årets upplaga av Eurovision? Då finns det en hel del grejer att hålla koll på. Läs allt om Eurovision Song Contest 2023 här: Odds för Loreen, alla bidrag och tv-tider för semifinal och final.

Läs alla våra artiklar om Loreen här och alla våra nyheter om Eurovision Song Contest 2023 här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!