Christina Hörnell blir vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera. Hon tillträder 1 oktober. Pressbild.
Christina Hörnell blir vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera. Hon tillträder 1 oktober. Pressbild. - Foto: Peter Holgersson

Christina Hörnell blir ny operachef i Malmö

Dirigenten Christina Hörnell blir ny konstnärlig ledare och vd på Malmö Opera. Hörnell arbetade under 19 år som kormästare på Kungliga Operan i Stockholm där hon hade ansvar för kören.


Nu ser hon fram emot att återvända till scenkonsten, berättar hon i ett pressmeddelande:

"Det känns fantastiskt roligt, spännande och inspirerande. Teatern och scenkonsten är viktiga delar av vårt samhälle, här finns kreativitet och kraft", säger hon.

Närmast kommer hon från jobbet som director musices på Linköpings universitet där hon bland annat har dirigerat Linköpings studentsångare och och Östgöta kammarkör. Tidigare har hon bland annat arbetat med Radiokören och Akademiska kören i Stockholm. Hon har också varit assisterande kormästare i Bayreuth och har själv ett förflutet som körsångare.

Christina Hörnell efterträder Bengt Hall som har varit tf vd under rekryteringen av en ersättare efter den tidigare vd:n och teaterchefen Michael Bojesen som slutade på Malmö Opera efter att styrelsen meddelat att förtroendet för honom var förbrukat. Beskedet kom efter att styrelsen fått veta att Bojesen, under sin tid som konstnärlig ledare för Copenhagen Opera Festival, 2015 uttryckt sig olämpligt om en operasångerska i ett mejl.

TT
/
/
Senaste nytt

Spotify ska översätta poddar med hjälp av AI

Starka reaktioner på inslaget i TV4: "SKANDAL!"

igår 20:37
Författaren Jens Lapidus medverkade i TV4 Nyhetsmorgon där han kommenterade den ökade osäkerheten och kriminaliteten. Han gav ett råd till allmänheten som fick kommentarerna på Nyhetsmorgons Instagram att flöda.

Drottningen startar insamling till Ukrainas barn

igår 18:50
Drottning Silvia startar en insamling till förmån för barn i Ukraina inom Radiohjälpens Världens Barn-kampanj. Insamlingen sker inför drottningens 80-årsdag den 23 december.

Man gripen för mordet på raplegendaren Tupac

igår 18:46
En man har gripits i Las Vegas misstänkt för mordet på en av 1990-talets största rappare Tupac Shakur. Gripandet av den i dag 60-årige mannen skedde tidigt på fredagsmorgonen.

Det danska popundret Tobias Rahim – vem är han?

igår 18:13
Den danska sångaren Tobias Rahim ska den första oktober medverka i programmet "Bianca". Nyheter24 har tagit reda på svaren om det som googlas mest om artisten.

Hon får pris för Årets bok

igår 15:30
Tina Harnesk debutroman "Folk som sår i snö" har röstats fram till Årets bok. Vinnaren utses av Bonniers Bokklubbars medlemmar, som får välja mellan tolv nominerade titlar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.