Madeleine Sjöstedt ska utreda stöd till tidskrifter. Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Hon presenterades av kulturminister Parisa Liljestrand (M).
Madeleine Sjöstedt ska utreda stöd till tidskrifter. Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet. Hon presenterades av kulturminister Parisa Liljestrand (M). - Foto: Marko Säävälä/TT

Madeleine Sjöstedt utreder nytt tidskriftsstöd

Regeringen tillsätter en utredning för att se om ett särskilt, temporärt tidskriftsstöd ska införas för att underlätta en digital omställning. Stödet ska gälla tidskrifter som "fördjupar samhällsjournalistiken".


Utredare blir Madeleine Sjöstedt, tidigare folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholms stad, som ska vara klar 15 mars 2024. Utredningen ska även föreslå storleken på ett sådant omställningsstöd och hur stödet ska utformas i övrigt. Enligt direktiven ska det handla om tidskrifter som bedriver "fördjupande nyhetsjournalistik", berättar kulturminister Parisa Liljestrand (M) vid en pressträff.

Däremot ska utredaren inte dra gränsen för vilka tidskrifter som kan omfattas.

— Utredningen kommer inte att presentera vilka som ska ha stödet eller inte utan i så fall vilka som ska bedöma detta, säger Madeleine Sjöstedt.

Kan behöva hjälp

Ett argument för ett sådant temporärt stöd är att tidskrifter kan behöva hjälp för att klara sin digitala omställning.

— Det här är ett stöd som ska underlätta den digitala transformationen. Vi vet att dagspressen kommit mycket längre och nu behöver vi titta på hur vi kan möjliggöra det här för tidskrifterna, säger Parisa Liljestrand.

I dag finns drygt 4 000 tidskrifter i Sverige, allt från stora affärsdrivna veckotidningar till ideellt skrivna specialtidskrifter. De flesta är medlemstidningar.

— Regeringen har valt att prioritera de tidskrifter som handlar om att fördjupa samhälls- och nyhetsjournalistiken, som möjliggör för människor att få en djupare förståelse för det samhälle vi befinner oss i i dag, det är därför vi valt att utforma utredningens uppdrag på detta vis, säger Parisa Liljestrand.

Lokal journalistik

För ett år sedan lade den stora mediestödsutredningen fram sina förslag för ett nytt mediestöd som ska införas nästa år. De förslagen fokuserar dock på allmän nyhetsförmedling för att stärka regional och lokal journalistik.

Utredaren Mats Svegfors ansåg att det nya mediestödet inte bör omfatta tidskrifter, utan att ett särskilt tidskriftsstöd i stället bör utredas separat. Han konstaterade dock att gränslinjen mellan tidningar och tidskrifter inte alls är lika skarp som tidigare, eftersom många tidskrifter löpande uppdateras digitalt en eller flera gånger per vecka.

I dag finns ett mindre stöd till runt 90 kulturtidskrifter, som fördelas via Kulturrådet.

— Det stödet kommer inte att försvinna, säger Parisa Liljestrand.

TT
/
/
Senaste nytt

Irma Lehtsalo om framgången: "Jag är jag"

1 timme sedan

Lasse Berghagens chockbesked i "Vilket liv" gör Renée Nyberg stum

2 timmar sedan
Lasse Berghagen gästar "Vilket liv" i TV4 och där avslöjas den ena hemligheten efter den andra. En sak som Lasse väljer att dela med sig av får Renée Nyberg att skrika rakt ut för att sedan bli helt stum.

Premiär på Operan efter dödsolyckan

3 timmar sedan
Efter dödsolyckan på Kungliga Operan för snart två veckor sedan välkomnas publiken nu tillbaka igen, enligt ett pressmeddelande.

Lernström: "Idol" kommer alltid vara intressant

idag 16:02
Ett startfält med unga och ambitiösa finalister är redo för höstens "Idol". Samtidigt ryker flera stora program på TV4 när kanalen skär ner. Jag tror att tittarna kommer att gilla deltagarna och deras berättelser, säger programledaren Pär Lernström.

Pernilla Wahlgrens följare rasar på artikeln: "Otroligt kränkande"

idag 15:20
En artikel om Pernilla Wahlgren i Aftonbladet fick följarna att gå i taket. En av de som har reagerat starkt på rubriken är TikTok-stjärnan Sanna Dollan.

Zlatan Ibrahimovics lyxköp åt sig själv: "Världens mest kraftfulla..."

idag 14:00
Zlatan Ibrahimovic fyller 42 och har unnat sig en härlig födelsedagspresent, något han stolt visar upp på sin Instagram. Men han nöjde sig inte med en bit prinsesstårta direkt. Istället har Zlatan slagit till på ett riktigt värstingåk...

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.