Wizkid lyste upp augustimörkret med pyroteknik.
Wizkid lyste upp augustimörkret med pyroteknik. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Wizkid avslutade torsdagens Way Out West

Samhällskritisk new wave-rock, topplistepop och afrobeat – torsdagens Way Out West bjöd på en bred blandning av genrer på de stora scenerna. Popstjärnan Tove Lo överraskade euforiska festivalbesökare med att ta upp Veronica Maggio på scenen.


Fakta: Way Out West

Way Out West grundades 2007 och äger rum i Slottsskogen i Göteborg. Festivalen har även klubbspelningar, Stay Out West, på olika platser i Göteborg.

Under 2022 hade Way Out West 50 000 unika besökare.

Bland årets artister återfinns Håkan Hellström, Blur, Wizkid, Tove Lo, Viagra Boys, Devo och Boygenius.

Devo firade 50 år på scenen – utan att trappa ned i energinivå. Med en medvetet ryckig dans och visuella element bjöd new wave-gruppen från USA bland annat på sin största hit "Whip it", iförda sina karaktäristiska röda tratthattar. En huvudbonad som sägs vara inspirerad av en typ av mesopotamisk tempelstruktur.

Gruppens namn står för de-evolution, och sedan starten 1973 har Devo menat att människans utveckling går bakåt. Något som medgrundaren Gerald Casale konstaterade från scenen: "Hur många här tror på devolution? Man behöver inte leta länge för att hitta bevisen!"

Devos frontman Mark Mothersbaugh.

Efter en kort paus klev bandmedlemmarna ut iförda sina traditionella gula gummidräkter, som sångaren Mark Mothersbaugh slet i stycken under låten "Uncontrollable urge" – både hans egna och kollegornas scenkläder blev till slamsor. Konserten igenom manifesterade de att i konceptet Devo är det visuella minst lika viktigt som musiken.

"Hämningslös"

Sveriges kaxigaste popstjärna Tove Lo lockade en storpublik framför Azalea-scenen och levererade hitlåt efter hitlåt i konfettiregn, utmanande dans och ledskärmar med bilder på bröst och rumpor.

— Jag vill att känslan ni ska ha i er är "hämningslös", ropade hon från scenen.

Besökarna fick bland annat höra "Cool girl" (med publiken som allsångskör), "Disco tits", "Talking body", "Habits" och den nysläppta singeln "Elevator eyes".

När det var dags för "Jag kommer"-covern "I'm coming" överraskade Tove Lo publiken med att dra upp Veronica Maggio på scenen, och tillsammans framförde de den svenska versionen av låten inför ett lyriskt Way Out West.

Tove Lo överraskade med att ta upp Veronica Maggio på scenen.

Wizkid avslutade

Den nigerianska artisten Wizkid fick publikens höfter att gunga till euforisk afrobeat som avslutning på festivalens första dag.

— Sexy ladies, make some noise! ropade den jeans- och paljettklädda världsstjärnan från sitt podium på scenen.

Han framförde bland annat Drake-samarbetet "One dance", och under showen varvades pyroteknik i form av stora eldslågor med att Wizkid kastade vatten på sina fans.

"Big Wiz, vi vill festa!", ropade publiken till svar (efter viss uppmaning från artistens dj).

Wizkid kastade upprepade gånger vatten på publiken.
TT
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!