Zecira Musovic har fått sitt stora genombrott i VM. Nu blir fotbollsspelaren huvudperson i en ny barnbok.
Zecira Musovic har fått sitt stora genombrott i VM. Nu blir fotbollsspelaren huvudperson i en ny barnbok. - Foto: Abbie Parr/AP/TT

VM-hjälten Musovic huvudperson i ny barnbok

Från fotbollsplanen till bokvärlden. VM-målvakten Zecira Musovic får huvudrollen i en ny barnbok. Jag kan knappt tro att det är sant att den ska handla om mig, säger hon.


Den 25 augusti kommer "Dröm stort, Zecira!", en bok för barn i 6–9-årsåldern, skriven av Anja Gatu och illustrerad av Johanna Zverzina.

Barnboken är baserad på intervjuer med Zecira Musovic och inspirerad av hennes karriär och uppväxt i Skåne, som barn till invandrare.

Internationellt eko

Den 27-åriga målvakten har fått ett stort genombrott under pågående VM i Australien och Nya Zeeland, inte minst tack vare alla räddningar i åttondelsfinalen mot USA som gav eko även internationellt.

Zecira Musovic debuterade redan som 17-åring i damallsvenskan och spelar nu för Chelsea i engelska Super League. Hon är en av få svenska VM-spelare med invandrarbakgrund.

— Jag tror att det är väldigt viktigt för nästa generation att inspirera dem och att visa att det inte spelar roll hur man ser ut eller var man kommer ifrån för att kunna lyckas och ta sig hela vägen, säger hon.

"Dröm stort, Zecira!" kommer i slutet av augusti. Pressbild.

Boken ges ut på Olika förlag, som tidigare har gett ut liknande böcker om landslagsspelarna Kosovare Asllani och Olivia Schough.

Brinner för

Zecira Musovic tackade ja till projektet för att hon tycker det är viktigt att vara en förebild för unga och visa att det går att överkomma svårigheterna på vägen till framgången.

— Det tog mig x antal år att förstå att jag har inte haft det så jäkla lätt längs med vägen, men också att jag har insett att jag är nog varken den första eller den sista som kommer att ha de svårigheterna.

— Och det är någonting som jag brinner för, någonting som kanske är mitt “varför” i vardagen och någonting som ger mig extremt, extremt mycket energi.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!