Esa-Pekka Salonen inviger årets Östersjöfestival. Pressbild.
Esa-Pekka Salonen inviger årets Östersjöfestival. Pressbild. - Foto: Andrew Eccles

Musik och vetenskap på Östersjöfestival

Världsartister, hållbarhet och ett möte mellan musik och vetenskap. Men årets Östersjöfestival kritiseras också för tonvikten på manliga musikskapare.


Fakta: Östersjöfestivalen i urval

Alla Östersjöfestivalens konserter sänds i Sveriges Radio P2 och ett urval visas med bild på Berwaldhallen Play.

24 augusti

"Salonen möter Mattei". Esa-Pekka Salonen, Peter Mattei och Sveriges Radios Symfoniorkester inleder årets festivalprogram.

"Baltic sea festival science lab". Forskning möter klassisk musik i Östersjöfestivalens experimentella "BSF science lab".

25 augusti

Internationellt hyllade Il Pomo d’Oro och countertenoren Jakub Józef Orlinski bjuder på arior ur barockens kända och mer okända operor.

"Nattligt samtal". Sveriges Unga Akademi och tankesmedjan Unga tankar bjuder in forskare och musiker för ett samtal om mötet mellan vetenskap och musik.

26 augusti

"Fråga Johan Korssell & Tina Mehrafzoon". Fråga representanter för P2 och P3 allt du är nyfiken på om klassisk musik.

"Salonen möter Polstjärneprisets symfoniorkester". Prisutdelning av Polstjärnepriset 2023 med tävlingens symfoniorkester och 2022 års vinnare, under ledning av Marco Crispo och Esa-Pekka Salonen.

27 augusti

Familjedag. Prova på instrument, styr en sångkvartett och gå på skattjakt.

"Vår hjälte jorden!". En föreställning av Vono där publiken får påverka.

30 augusti

"Aniara – fragment ur tid och rum" av The Crossing under ledning av Donald Nally tillsammans med finska Klockriketeatern.

31 augusti

"Radiokören: A riveder le stelle". Med chefsdirigent Kaspars Putnins i en konsert med uruppföranden av Mirjam Tally, Jesper Nordin och Johannes Pollack, samt musik av Jan Sandström och Ingvar Lidholm.

1 september

"Leif Ove Andsnes i Beethovens Kejsarkonsert". Göteborgs symfoniorkester under ledning av chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali tillsammans med pianisten Leif Ove Andsnes. Beethovens Kejsarkonsert och verk av Lili Boulanger och Igor Stravinsky.

2 september

"Daniel Harding & Johan Dalene". Johan Dalene i Max Bruchs violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Östersjöfestivalen grundades 2002 på initiativ av Berwaldhallens dåvarande konserthuschef Michael Tydén, Esa-Pekka Salonen och Valerij Gergijev, med ambitionen att uppmärksamma lösningar för en hållbar Östersjöregion.

Östersjöfestivalen i Stockholm inleds den 24 augusti med en invigningskonsert ledd av festivalens medgrundare Esa-Pekka Salonen och med sångaren Peter Mattei som solist. Därefter följer ett pärlband av konserter, med bland andra violinisten Johan Dalene, pianisten Leif Ove Andsnes och countertenoren Jakub Józef Orlinski.

Vetenskap och forskning

Berwaldhallens konserthuschef Staffan Becker lyfter bland annat fram barockensemblen Il Pomo d'oro med Jakub Józef Orliński samt Polstjärneprisets symfoniorkester som personliga favoriter, men även Baltic Sea Festival Science Lab.

— Det är ett nytt inslag på festivalen där vi låter unga forskare och unga tonsättare inspirera varandra till att göra någon form av ny presentation av forskning. Det ska bli jätteroligt och spännande, säger han.

Festivalen har även en särskild familjedag. I samarbete med Sjöhistoriska museet bjuds det bland annat på instrument-prova på, sagostund, minikonsert samt visning av utställningen "Planet or plastic".

— Vi finns ju också till för att inspirera barn och unga personer till att intressera sig för musik och kan erbjuda dem också en möjlighet att lyssna på livemusik med orkesterinstrument. Det tycker jag är en del av vårt uppdrag, säger Staffan Becker.

Snävt perspektiv

I år har kritiska röster dock höjts mot att Östersjöfestivalens program mestadels innehåller musik av manliga tonsättare. Staffan Becker håller med om att man inte har nått målet sett ur ett genusperspektiv:

— Vi kan konstatera att vi inte har nått hela vägen i år. Men det har sina praktiska förklaringar. Det är ett stort programpussel som ska läggas, med höga ambitioner när det gäller svensk, nyskriven musik. Och det är kanske ett lite snävt perspektiv att titta på en enda vecka för en festival som har hållit på i 21 år, säger han.

Berwaldhallens chef Staffan Becker. Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!