Milad Alamis film 'Motståndaren' tävlar om Nordiska rådets filmpris. Payman Maadi spelar huvudrollen som brottaren Iman. Pressbild.
Milad Alamis film 'Motståndaren' tävlar om Nordiska rådets filmpris. Payman Maadi spelar huvudrollen som brottaren Iman. Pressbild. - Foto: Triart Film/TT

"Motståndaren" tävlar om Nordiska rådets pris

Milad Alamis film "Motståndaren" representerar Sverige i tävlan om Nordiska rådets filmpris 2023. Den konkurrerar om priset med fem andra filmer – fler än tidigare eftersom Grönland för första gången har fått en film nominerad.


Fakta: De tävlar om priset

Danmark:

"Viften" av Frederikke Aspöck

Finland:

"Bubblan" av Aleksi Salmenperä

Grönland:

"Alanngut Killinganni" av Malik Kleist

Island:

"Á ferd med mömmu" av Hilmar Oddsson

Norge:

"Krigsseileren" av Gunnar Vikene

Sverige:

"Motståndaren" av Milad Alami

"Vi är jätteglada, stolta och hedrade över att i år representera Sverige för Nordiska rådets filmpris. 'Motståndaren' är en film som tänjer för vad som ses som svensk film, och denna nominering uppmuntrar oss att fortsätta att utmana filmmediet", säger Milad Alami i ett pressmeddelande.

Han har både skrivit manus och regisserat filmen om brottaren Iman (Payman Maadi) som tvingas ta med sig sin familj och fly från Iran till Sverige. Med sig i bagaget har Iman en mörk hemlighet som riskerar familjens framtid.

Bland filmerna som tävlar om priset märks den norska filmen "Krigsseileren" av Gunnar Vikene som nyligen fick pris på Amandagalan i Norge och finska "Bubblan" av Aleksi Salmenperä som får svensk biopremiär den 25 augusti.

Grönland debuterar i sammanhanget med filmen "Alanngut Killinganni" i regi av Malik Kleist. Vinnarfilmen tillkännages vid en prisgala i Oslo den 31 oktober. Prissumman är 300 000 danska kronor, vilket i dagsläget är omkring 475 000 svenska kronor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!