Maximteatern vid Karlaplan lever vidare. Arkivbild.
Maximteatern vid Karlaplan lever vidare. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Anrik Stockholmsteater får nytt liv

Anrika Maximteatern i Stockholm räddas och blir från och med hösten 2024 återigen en scen för kultur. En ny ägarkonstellation tar över med stöd av Stockholms stad.


Hösten 2022 sattes den sista pjäsen upp på Maximteatern vid Karlaplan i Stockholm. Därefter var det tänkt att en frikyrka skulle ta över de anrika lokalerna.

Men nu blir det istället fortsatt teaterverksamhet genom nya ägare som kommer in i bilden. Vd för Maxim blir Ellen Tejle, tidigare chef för Bio Rio och delägare av restaurangen Barbro i Stockholm.

"Vi gläds över att kunna rädda Maxim som kulturscen och ser fram emot att ge Stockholm och Östermalm en nyskapande flexibel scen för konst, film, konsert, dans, teater och samtal som präglas av hög kvalitet och kulturell innovationsanda. I lokalen byggs också en modern restaurang", säger Ellen Tejle i ett pressmeddelande.

Kulturförvaltningen i Stockholms stad stöttar projektet med ett etableringsstöd på 1,5 miljoner kronor.

Maximteatern hade sin storhetstid som teater under 1980- och 1990-talet, som en av Stockholms scener för farser. Då drevs teatern bland annat av Brasse Brännström, Magnus Härenstam och Lill Lindfors.

Innan dess var lokalen Sveriges Radios Karlaplansstudio varifrån Lennart Hyland sände det klassiska radioprogrammet "Karusellen".

RÄTTAT: Förtydligar att Ellen Tejle inte är "ny vd" utan "vd" för ett nyskapat bolag bildat för att driva verksamheten i lokalen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!