'Dö för dig/Slå rot' kallar Charlotte Gyllenhammar installationen i korsningen mellan Drottninggatan och Klarabergsgatan i Stockholm.
'Dö för dig/Slå rot' kallar Charlotte Gyllenhammar installationen i korsningen mellan Drottninggatan och Klarabergsgatan i Stockholm. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gyllenhammars ek tillbaka efter 30 år

Trettio år efter att konstnären Charlotte Gyllenhammars uppochnedvända ek sattes upp i korsningen vid Sergels torg i Stockholm är den på plats igen. "Dö för dig" kallade hon sin installation då – "Dö för dig/Slå rot" – heter den nu.


Eken är ett gammalt ord för staden Stockholm vars stadskärna på 1960-talet rycktes upp med rötterna just här, konstaterar Stockholm konst i ett pressmeddelande. Men Charlotte Gyllenhammars uppryckta träd beskrivs först och främst som ett verk som förkroppsligar utsatthet och sårbarhet.

Den nygamla installationen går att se till den 10 november.

Precis som för 30 år sedan kommer trädet från privat mark där det inte kunde stå kvar. När det hängt klart på Drottninggatan vid Sergels torg ska det "återbrukas på ett värdigt sätt", skriver Stockholm konst.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!