Kulturcheferna på Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet vill se en lässatsning i hela grundskolan. Arkivbild.
Kulturcheferna på Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet vill se en lässatsning i hela grundskolan. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

"Behövs krafttag för att stoppa läskrisen"

Att barn och unga läser allt mindre slår brett – och nu måste politikerna agera, skriver kulturcheferna för landets sex största tidningar i ett gemensamt upprop.


"Vi har ansvar för landets största kultursidor och är oense om mycket. Men om detta är vi överens: det behövs krafttag för att stoppa läskrisen", skriver kulturcheferna för Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Politiker från höger till vänster uppmanas att lyssna.

Skribenterna vill att alla skolor ska tillhandahålla tryckta skönlitterära böcker och ha bemannade skolbibliotek. De vill även se en lässatsning i hela grundskolan för "att jämna ut skillnaderna i läsförmåga".

Regeringen presenterade i fredags ett förslag att satsa 218 miljoner 2025 och 433 miljoner kronor per år från och med 2026 på skolbibliotek. Det ser kulturcheferna som ett bra men "otillräckligt första steg".

Som orsaker till det minskade läsandet listar de konkurrens från skärmar och sociala medier, skillnad i socioekonomisk bakgrund och att privata skolkoncerner har "ekono­miska incitament" att strunta i bibliotek.

"Många elever i svenska skolor har inte tillgång till egna läromedel, eller till egna skönlitterära böcker. Det är ett fattigdomsbevis i ett rikt land", skriver Johan Hilton, Ida Ölmedal, Björn Wiman, Victor Malm, Lisa Irenius och Karin Pettersson.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

igår 23:02

Ursäkta men, vad hände precis i Bonde söker fru 2023?

igår 20:29
Bonde söker fru 2023 är i full gång och i första avsnittet hände både det ena och det andra. En händelse fick oss sannerligen att hoppa till lite extra...

Lisa Ohlin regisserar militärthriller

igår 20:16
Regissören Lisa Ohlins nya projekt blir en spionthriller som utspelar sig i Karlskronas skärgård och på Gotland.

Följarna rasar efter Youtube-trion JLC:s prank: "Riktigt taskigt"

igår 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"

Ernst Kirchsteiger ger svar på tal till TV4-tittarna: ”Lägg ner”

igår 14:00
TV4-tittarna reagerar på Ernst Kirchsteigers nya lampskärm i programmet "Hemma med Ernst". Han svarar nu på kritiken.

Camilla Läckberg på Times bästa-lista

igår 13:58
Time Magazine har utsett tidernas bästa deckare, och med på listan finns Camilla Läckbergs "Isprinsessan". "Tårarna rinner", kommenterar författaren utnämningen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.