Poeten Bengt Berg tilldelas årets Sorescupris. Arkivbild.
Poeten Bengt Berg tilldelas årets Sorescupris. Arkivbild. - Foto: Leif R Jansson / TT

Bengt Berg tilldelas Sorescupriset

Poeten Bengt Berg tilldelas Sorescupriset och får motta 40 000 kronor, meddelar det rumänska kulturinstitutet i Stockholm som delar ut priset på bokmässan i Göteborg.


Bengt Berg är hemmahörande i Torsby i norra Värmland och har sedan mitten av 70-talet varit verksam som författare, främst inom poesi. Han har mottagit många litterära utmärkelser, däribland Samfundet De Nios Vinterpris (1999) och Selma Lagerlöf-priset (2023).

"Bengt Berg är starkt rotad i sin lokala, nordvärmländska härkomst, men med blicken ständigt öppen mot omvärlden. I sina dikter fångar han uppmärksamt de vardagliga ögonblickens omgivande detaljer, på ett sätt som låter ana evighetens närvaro i stunden. Med avstamp i de personliga erfarenheterna tar han sikte på deras universella klangbotten, framhålls bland annat i motiveringen.

Det blir 15:e gången som Sorescupriset delas ut till författarskap som bedöms tillhöra de väsentliga inom svenskspråkig litteratur.

TT
/
/
Senaste nytt

Konstnär duckar inte för skjutningarna

Nya "Grand Theft Auto" släpps 2025

idag 01:12
Nästa installation i "Grand Theft Auto" – en av världens största spelserier – släpps 2025. Det framgår av en trailer för det nya spelet, det sjätte i ordningen, som publicerades natten till tisdag svensk tid.

Här bryter Lojsan Wallin och sambon mot lagen: "Väldigt nöjda"

igår 21:21
I helgen la Lovisa "Lojsan" Wallin och hennes sambo Buster Reuterswärd ut bilder och videor när de bryter mot lagen. Något som kunde stå paret dyrt.

Miljoner till museer – ska utmana kolonialt arv

igår 18:38
Världskulturmuseerna i Sverige har beviljats tio miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond till ett projekt med syftet att utmana museernas koloniala historia.

Pernilla Wahlgrens flörtiga kommentar om Joachim Lennholm – och kängan till Bauer

igår 15:49
Pernilla Wahlgren var länge tillsammans med polisen Joachim Lennholm, och trots att det var 15 år sedan som paret gick skilda vägar så tycks Pernilla fortfarande ha ett gott öga för exet...

Lasse Holm ställer in vårturné

igår 15:08
Lasse Holm ställer in sin vårturné "Nutida nostalgi – hits från förr till nu", skriver Sundsvalls Tidning. Holm har under hösten synts i TV4:s "Så mycket bättre" och är i sommar aktuell med 20-årsjubilerande "Diggiloo"-turnén.