Ken Loach. Arkivbild.
Ken Loach. Arkivbild. - Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Ken Loach prisas på Stockholms filmfestival

Den brittiske regissören Ken Loach får Stockholm filmfestivals särskilda hederspris för sitt livsverk inom filmen, Stockholm Lifetime Achievement Award.


87-årige Loach, som inte sällan kallas för den brittiska socialrealismens och humanismens mästare, är känd för en rad filmer om människors strävan efter en bättre tillvaro.

"Med ömhet och ärlighet har han skildrat byråkratin i arbetarklassens England och belyst omvärlden om hur verklighetens samhällsklyftor ser ut", lyder juryns motivering.

Filmfestivalen visar Loachs senaste film "The Old Oak" som även var hans Cannes-bidrag tidigare i år. Filmen handlar om en pub som kämpar för överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. Filmen visas den 9 november, då Loach även är på plats för att ta emot priset.

TT
/
/
Senaste nytt

Hotellnatten i Bonde söker fru gav mig fullskalig panik

igår 21:06

Tårar och kaos i Bonde söker fru 2023 – två tjejer lämnar Jens gård

igår 21:04
Det var under veckans Bonde söker fru som två tjejer valde att lämna Jens Lundins gård. Den ena drar för gott och den andra ville ta in på hotell.

Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig: "Top notch"

igår 19:34
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig i Lidingö kyrka.

Mare Kandres pris till Judith Kiros

igår 19:08
Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

igår 17:58
Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.

Det Fredrik Lindström sa i Nyhetsmorgon förbryllar tittarna: "Känns fel"

igår 15:28
Helt självklart för många, rena grekiskan för andra. När Fredrik Lindström gästade Nyhetsmorgon var det en sak han sa som kom att väcka reaktioner...