Camilla Läckberg. Arkivbild.
Camilla Läckberg. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Camilla Läckberg på Times bästa-lista

Time Magazine har utsett tidernas bästa deckare, och med på listan finns Camilla Läckbergs "Isprinsessan". "Tårarna rinner", kommenterar författaren utnämningen.


Camilla Läckbergs debutroman "Isprinsessan" från 2003 hyllas av Time Magazine. Det ansedda magasinet har utsett tidernas 100 bästa spänningsromaner och deckare, och där finns Läckbergs bok med.

"Tårarna rinner här i soffan. Herregud kan knappt smälta det här!!!!", skriver Läckberg på Instagram.

En rad författare, som inte har fått nominera sina egna verk, har under året hjälpt till att ta fram en lång lista av nominerade. Därefter har Times redaktörer bedömt varje verk för sig och slutligen kommit fram till de 100 bästa.

Listan presenteras utan inbördes ordning och bland de som sällskapar med Läckberg finns Umberto Ecos "Rosens namn", John Le Carrés "Spionen som kom in från kylan", Tom Clancys "Jakten på Röd Oktober", Stephen Kings "The shining" och Fjodor Dostojevskis "Brott och straff".

Ytterligare två svenskar finns med på listan: Henning Mankell med "Mördare utan ansikte" av och Stieg Larsson med "Män som hatar kvinnor".

I slutet av september genomförde tidskriften Kvartal en stilistisk dataanalys av Läckbergs verk, som visade att flera av hennes verk måste vara skrivna av en spökskrivare. Både Läckberg och hennes förlag tillbakavisade anklagelserna.

"Enligt någon tidnings AI-analys är några av mina böcker mer i Pascal Engmans stil än min. Vilket visar på en av de begränsande faktorer AI har", kommenterade Camilla Läckberg det hela på sitt Instagramkonto.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!