Skådespelaren Stellan Skarsgård är en av de som står bakom uppropet. Arkivbild.
Skådespelaren Stellan Skarsgård är en av de som står bakom uppropet. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Kändisar kräver stopp för våldet i Mellanöstern

Svenska skådespelare, musiker och programledare kräver stopp för våldet i Israel och de palestinska områdena. Bland de 160 som står bakom uppropet finns Pernilla Wahlgren, Stellan Skarsgård och Veronica Maggio.


”Vi kräver ansträngningar från alla håll för att uppnå en varaktig fredlig lösning”, lyder en av de fyra punkterna under hashtaggen "Vikräver" som SR:s Kulturnytt rapporterat om.

"Vi kan inte stillatigande se på när människor mördas och liv ödeläggs", står det i inlägget som spridits på sociala medier. Vidare kräver initiativtagarna att blockaden av mat, medicin och vatten till Gaza ska upphöra och att civilbefolkningen ska skyddas, skriver Göteborgs-Posten.

Våldet har eskalerat fort under den senaste veckan, konstateras det i uppropet som vänder sig till makthavare både i Sverige och utomlands. Dessa uppmanas att göra allt som står i deras makt för att "omedelbart stoppa våldet i Israel och Palestina".

Det var lördagen den 7 oktober som den palestinska islamistgruppen Hamas genomförde en stor terrorattack mot Israel. Över 1 400 människor dödades, de flesta av dem civila. Dagen efter förklarade Israels regering formellt krig mot Hamas och intensiva bombningar av Gazaremsan som krävt tusentals offer har pågått sedan dess.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!