TV4 sparar ner
TV4 sparar ner – och det kommer att påverka både Nyhetsmorgon och Efter fem. - Foto: Stella Pictures, Instagram/tv4

Stora förändringarna i Nyhetsmorgon och Efter fem – efter TV4:s sparpaket

TV4 sparar pengar och drar ner på sin nyhetsavdelning. Ytterligare ett 20-tal tjänster försvinner, meddelar kanalen. Men det är inte de enda stora förändringarna.


Tillsammans med tidigare aviserade besparingar kommer kanalens nyhets- och samhällsavdelning att ha skurit ner drygt 30 tjänster vid årets slut, rapporterar TV4 Nyheterna.

För tittarna märks förändringarna genom att kvällsnyheterna och "Efter fem söndag" får en enklare form.

— Ambitionen är att tittarna inte ska märka så mycket alls. Vår journalistik behövs verkligen i en orolig omvärld, och vi ser i huvudsak över hur storslaget vi producerar programmen, administration och dyra omkostnader, säger programdirektör Viveka Hansson till TV4 Nyheterna.

TV4-huset på Gärdet i Stockholm. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Programmen som TV4 lägger ner 

Sedan tidigare är det känt att ett 100-tal tjänster av totalt 800 ska försvinna vid årsskiftet. Enligt tidigare uttalande från TV4 är det en del av ett större besparingsprogram för att "möta dålig ekonomi och förändrade tittarvanor".

På tisdagsmorgonen kom beskedet att "Lotta på Liseberg" försvinner efter 15 somrar i rutan.

Tidigare har TV4 meddelat att man lägger ned flera stora program. "Let's dance", "Talang", "Biggest loser", "Wild kids", "Parlamentet" och "Karl Fredrik på Österlen" stryks alla ur tablån.

Jenny Strömstedt skapade tittarkaos med sin nya kappa: "Så kanonsnygg"

Så påverkas Nyhetsmorgon och Efter fem

Aftonbladet har tagit del av uppgifter från ett internt möte på TV4, och där ska det ha meddelats att sparpaketet även kommer att påverka Nyhetsmorgon och Efter fem.

Det handlar bland annat om att ha flera fasta gäster i programmen för att spara ner på den planeringen som krävs inför varje program. 

Även frukostarna och taxiresorna som gästerna i programmen bjuds på kommer dras in, skriver Aftonbladet.

Personal från både Nyhetsmorgon och Efter fem kommer att få ändrade arbetsuppgifter, och nyheternas kvällssändningar klockan 19.00 och 22.00 kommer även de att påverkas av det nya sparpaketet. 

Tittarna rasar mot Tilde de Paulas skämt om Pernilla Wahlgren: "Så osmakligt"

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!