Fortfarande 'Queen of pop'. Madonna firar 40 år som artist med The Celebration-turnén. I helgen spelar hon i Stockholm. Arkivbild.
Fortfarande 'Queen of pop'. Madonna firar 40 år som artist med The Celebration-turnén. I helgen spelar hon i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Evan Agostini/AP/TT

Madonna reser sig på nio

I somras var hon dödssjuk och fick skjuta upp sin världsturné. Sen knockade hon både kritiker och publik med en övertygande hitkavalkad i London. På lördag intar popens drottning Tele 2 Arena i Stockholm.


I juni lades Madonna in på sjukhus med en allvarlig bakterieinfektion. Den planerade "The celebration"-turnén med nästan 80 konserter sköts upp på oviss framtid. Men popdrottningen, som under året även hunnit fylla 65 år, reste sig. Under en över 40 år lång karriär har hon hanterat många motgångar.

— Hon blev stjärna tidigt, men parallellt med det har hon ständigt fått kritik, säger Maria G Francke, kulturjournalist på Sydsvenskan och författare till biografin "Madonna".

Maria G Francke räknar upp saker som kritikerna skjutit in sig på: att Madonna har approprierat kulturella uttryck, att hon använt kors och andra religiösa symboler, att hon gjort lättviktig musik och att hon påstås inte kunna sjunga.

Översvallande

Men det var inget som kritikerna lyfte upp i sina översvallande recensioner av turnépremiären på O2 Arena i London den 14 oktober. Ansedda musiktidningar som Rolling Stone skrev att popdrottningen visar att "kronan fortfarande tillhör henne".

— Det är inte ett dugg förvånande, konstaterar Maria G Francke.

Svalare var de danska kritiker som recenserade Madonnas konsert på Royal Arena i Danmark i onsdags. BT och Ekstra Bladet delade bara ut två av sex stjärnor, medan Berlingske och Jyllandsposten gav konserten tre av sex stjärnor.

Även om Madonna har några "mindre intressanta år" som artist bakom sig, menar Maria G Francke att hon inte går att räkna bort. Madonna är alldeles för stor för det.

— Hon har ett odiskutabelt popkulturellt kapital.

Kulturell kraft

Under senare år är det många som velat lägga beslag på titeln som popens drottning.

— Hon är en erkänd inspirationskälla och får också mycket kärlek från dem som utmanat henne om titeln som popdrottning.

Att det inte bara är inom popmusiken som Madonna gjort avtryck, påminde NME om efter turnéstarten. Den brittiska musiktidningens recensent konstaterade att Madonna även är en "kulturell kraft som förändrat världen genom att skava mot samhällets förväntningar på kvinnor".

— Det som gör henne betydelsefull är att hon, åtminstone utåt, skiter i vad folk tycker. Och det behövs nog: att som 65-åring hänga med i en popvärld besatt av yta är inte helt okomplicerat, säger Maria G Francke.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!