Målningen 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt Harmensz van Rijn. Arkivbild.
Målningen 'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis', av Rembrandt Harmensz van Rijn. Arkivbild. - Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Besked om nationalskatt skjuts upp

Frågan om Rembrandt-målningen "Batavernas trohetsed" bordläggs. Det beslutade Konstakademien på måndagskvällen.


Rembrandts verk "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" har hängt på Nationalmuseum i Stockholm sedan 1864, och kunnat beskådas av allmänheten sedan 1866. Nu är frågan dock om nationalskatten ska gå förlorad för Nationalmuseum och lånas ut på obestämd tid till Amsterdam eftersom museet tycker att hyran för verket är för dyr.

Vid en sammankomst på måndagskvällen bordlades frågan, skriver Konstakademien på sin hemsida.

Målningen beställdes till rådhuset i Amsterdam och hängdes upp 1662. Efter ett antal försäljningar kom målningen i slutet av 1700-talet till Sverige som arvegods och deponerades på Konstakademien i Stockholm år 1780. Åtta år senare blev den Konstakademiens egen genom en donation.

Länge hängde målningen på Nationalmuseum utan att det fanns något avtal med Konstakademien. När museet renoverades lånades tavlan mellan 2015 och 2018 ut till Rijksmuseum i Amsterdam, National Gallery i London och till Göteborgs Konstmuseum. 2018 tecknades dock ett avtal som innebar att Nationalmuseum fick låna verket för motsvarande 400 000 kronor per år.

Målningens motiv utgår från den romerske historikern Tacitus berättelse om batavernas uppror mot de romerska kolonisatörerna år 69–70, under ledaren Claudius Civilis.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!